Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms
  • /
  • grzyby leśne

    grzyby leśne

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    Sos kurkowy o tej porze roku często gości w naszym domu. Kurki kupuję w supermarketach, by mieć pewność co do ich pochodzenia. Takie grzyby posiadają odpowiednie atesty, są sprawdzane. Sos kurkowy nadaje daniom ciekawy smak, ale trzeba pamiętać, że grzybów nie podajemy dzieciom! Zapytacie do jakiego wieku? Nie zaleca się ich podawania do 18 roku życia.

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    Delikatne w smaku, pachnące lasem letnie risotto z grzybami świetnie sprawdza się na wakacyjny obiad. Risotto możemy przygotować wyłącznie z kurkami. Osoby z atopowym zapaleniem skóry niestety bardzo często reagują alergicznie na ryż.

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    W czasie naszego pobytu nad morzem ugotowałam między innymi danie z komosą ryżową, które może być samodzielnym posiłkiem dla wegan i wegetarian lub dodatkiem do obiadu dla miłośników mięsa. Na blogu znajduje się więcej przepisów z wykorzystaniem bogatej w białko komosy ryżowej.

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    Zanim przyjechaliśmy nad morze z uwagi na bardzo silne zaostrzenie skóry, mój alergik prawie nie chodził do szkoły i musiał zrezygnować z różnych aktywności sportowych. Dziecko, którego wszędzie pełno, które kocha ruch naraz pozbawione wszystkiego co lubi. Ciężko było znaleźć coś zastępczego. Ale nad morzem, gdy jeszcze jest na lekach i stan skóry się poprawił mój syn odżył. Znów ma okazję poszaleć sportowo więc zaproponowałam mu kitesurfing.

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    Przypominam alergikom, że kiszona kapusta jest wysokohistaminowa i jeśli możecie ją spożywać to najlepiej raz na 4 dni, jak wskazuje dietetyk Bożena Kropka w swojej książce Pokonaj Alergię. Przeglądając ostatnio "upolowaną" przeze mnie książkę "Prawdziwa Kuchnia Polska" Hanny Szymanderskiej, dopatrzyłam się grzybów w jednym z jej kapuśniaków.

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    Krokiety z pieczarkami, ale z serii Nie dla Alergika od dawna są na blogu. Z uwagi jednak na wchodzący w ich skład żółty ser, danie to nie nadawało się dla mojego syna. Zakupiłam wegański ser żółty wiele potraw wcześniej niemożliwych do przygotowania serwuję mojemu synowi.

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    Przygotowanie placków ziemniaczanych, o ile korzystamy z robota kuchennego, zabiera kilkanaście minut. Wykorzystując sezon na kurki, tradycyjne placki ziemniaczane można podać bardziej wykwintnie. Placki pozbawione jajka smakują równie pysznie jak te tradycyjne, a ja osobiście nie widzę różnicy w smaku.

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG