Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms
  • /
  • gryka

    gryka

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    Do koszyczka alergika warto włożyć świąteczne ciasteczka. Przygotowałam pyszne bezcukrowe ciasteczka karobowe. Są słodkie dzięki naturalnej słodyczy pochodzącej z melasy z chleba świętojańskiego.Melasa z chleba świętojańskiego to gęsty syrop o karmelowym posmaku, który wytwarza się z owoców/strąków drzewa o nazwie szarańczyn strąkowy. Drzewo to rośnie w krajach o ciepłym klimacie np. w Turcji i należy do rodziny bobowatych, wydaje owoce przypominające strąki fasoli. 

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    Zbliża się Tłusty Czwartek więc przygotowałam dla Was super przepis na zdrowe oponki bananowe, które upieczemy w piekarniku. Wyczarowałam je oczywiście bez alergenów, bez mleka, bez jajek, bez soi, bez orzechów i bez glutenu. MAGiczne oponki robi się bardzo prosto, ważne by składniki miały pokojową temperaturę i aby wymieszać je łyżką, nie miksować. Najwięcej zabawy jest z nakładaniem ciasta do foremki.

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    Pierogi gryczane powstały już 5 lat temu. Przepis znajduje się w mojej pierwszej książce Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie, która ma już wyczerpany nakład. Tymczasem na blogu zamieszczam przepis na bezglutenowe pierogi gryczane. Zarówno pieczone jak i gotowane smakują wyśmienicie. Nam smakują najbardziej w wersji pieczonej z dodatkiem czerwonego, klarownego barszczu.

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    Na domowym zakwasie gryczanym upiekłam chleb gryczano-ryżowy. Zdaję sobie sprawę, że mógłby być pulchniejszy ale powiem szczerze, że smakuje i wygląda lepiej niż niejeden chleb bezglutenowy, który miałam konieczność kupować. Zachęcam do eksperymentowania i obiecuję nabrać wprawy w wypiekaniu pieczywa bez glutenu i innych alergenów,

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    Przygotowanie własnego zakwasu na chleb nie jest trudne. Wymaga jedynie czasu, cierpliowści i stosowania się do kilku ważnych wskazówek. Istostnym elementem jest dobór właściwej jakościowo mąki gryczanej z gryki niepalonej, dlatego osobiście bazuję na produktach marki Amarello. Mąka ta jest ekologiczna, certyfikowana, ma delikatny smak i świetnie nadaje się do przeróżnych wypieków.

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    W ostatnim czasie wyczarowałam dodatkowo rewelacyjne piernikowe ciasto, którym muszę się podzielić bo wiem, że w niejednym domu stanie się świątecznym przysmakiem. Piernikowe brownie powstało bez wszystkich najczęściej uczulających alergenów. Nie zawiera mleka, jajek, soi, orzechów, kakao, selera, miodu, cukru ani glutenu. Przygotowanie go jest dziecinnie proste a to oznacza, że znów nadarzy się okazja do rodzinnego pieczenia i wspólnego spędzania czasu.

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    Dla MAG nie ma dań niemożliwych! Przepis na te MAGiczne donaty i pączki wegańskie, bezglutenowe umieściłam w mojej drugiej książce "Mama Alergika Gotuje Na Wyjątkowe Okazje" już w zeszłym roku. Właśnie w tej książce znajdziecie mnóstwo przepisów na różnorodne wypieki oraz na inne smakowitości, które możecie przygotować na Tłusty Czwartek.

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    Wykluczenie ziemniaków i jajek z diety nie oznacza, że musimy rezygnować z ulubionych potraw, popularnych na naszych stołach. Jako pierwsze powstały kopytka jaglane, na które przepis znajdziecie w mojej książce "Mama alergika gotuje. Tradycyjnie", a w ślad za nimi kopytka gryczane. Może nie wyglądają tak pięknie jak kopytka, do których jesteśmy przyzwyczajeni, ale są świetną ich alternatywą. Dodatek dyni sprawia, że ciasto jest bardziej elastyczne. Jeśli dynia w diecie nie jest wskazana możemy z niej zrezygnować, a kopytka przygotować z samej kaszy gryczanej

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    W trakcie przygotowywania dania do głowy wpadł mi nowy pomysł na placki, zbliżony do Babki Ziemniaczanej. Oddzieliłam więc część ziemniaków, ugotowałam kaszę gryczaną i poczarowałam co nie co. Placki ziemniaczano-gryczane podałam z wędzonym łososiem.

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG