Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms
  • /
  • daktyle

    daktyle

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    Przygotowanie musu śliwkowo czekoladowego zainspirowało mnie do stworzenia nowych muffinek. Nie zawierają cukru a smakują naprawdę pysznie. Wiem, że mój smak nieco już odbiega od tych wyczuwanych przez większość osób. Liczę jednak, że czytelnicy MAG także docenią wartość wypieków bez dodatku zwykłego cukru. Odkąd cukier prawie całkowicie ograniczyliśmy w diecie wszystko smakuje nam za słodko. Takie są efekty braku uzależnienia od cukru.

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    Co takiego zawierają banany i dlaczego są ważne dla biegaczy? Każdy chyba wie, że są bogate w potas (550 mg/1 owoc). Potas to mikroelement, który współpracując z sodem reguluje płyny i elektrolity w naszym organizmie. Jego ważnym zadaniem jest także ochrona układu krwionośnego, poprzez zachowanie odpowiedniego ciśnienia krwi. Zapobiega skurczom mięśni podczas wysiłku. Banany są bardzo ważne w diecie biegacza również z uwagi na zawartość węglowodanów. Zjedzenie banana gwarantuje stały wzrost poziomu glukozy we krwi. Natomiast witamina C zawarta w bananie (ok. 15% dziennego zapotrzebowania) wpływa pozytywnie na naszą odporność, co jest ważne zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    Podczas targów Dni Alergii, w czasie warsztatów poświęconych podwieczorkowi alergika, przygotowaliśmy ciasteczka jesienne, dyniowe, bez cukru. Przepis na te ciasteczka znalazł się na ulotce reklamującej moją pierwszą książkę, więc jest już właściwie dostępny:) Nie każdy mógł być na targach i ulotkę zdobyć. Moja książka "Mama alergika gotuje. Tradycyjnie" już za kilka dni będzie dostępna w tradycyjnej sprzedaży. Niesamowite uczucie, gdy pomyślę, że wejdę do Empiku a tam moje dzieło:) Chyba jeszcze nie do końca dociera do mnie jak wiele zrobiłam w tym roku. Mam nadzieję, że i wy docenicie moją pracę:)

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    Przygotowanie tego ciasta to dziecinna sprawa, mieszamy składniki, przesypujemy, wstawiamy do piekarnika i po przestygnięciu można jeść. W oryginalnym przepisie miarką jest szklanka. Ja użyłam swojego kubka o pojemności 250 ml, potem zważyłam suche składniki i w przepisie poniżej podaję je w gramach. Ciasto bez cukru, z samych zdrowych składników można jeść bez wyrzutów sumienia:)

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    Zanim przygotowałam ostateczną wersję orzeszków, zrobiłam trzy próby, głównie dlatego by "wyczuć patelnię". Za pierwszym razem moje ciasteczka wyszły za ciemne, za bardzo je spiekłam. Miałam też problem z utrafieniem w wielkość kulek ciasta, które się do patelni wkłada oraz porysowałam blat ceramiczny mojej kuchenki nie uważając przy korzystaniu z tej patelni. Zrobienie ciasteczek nie zajmuje wiele czasu, ale trzeba cały czas je pilnować i być czujnym by się ładnie upiekły. Kruche orzechy można nadziać dowolnym kremem, ważne aby był na tyle gęsty, by skleić połówki ciastek.