Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms
  • /
  • burak

    burak

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    Postanowiłam sprawić sobie małą zdrową przyjemność i tak powstały żelki warzywno-owocowe. Zrobiłam je na bazie dozwolonych składników czyli soku z warzyw z dodatkiem soku z cytrusów. Takie zdrowe żelki można przygotować na bazie różnych dozwolonych płynów, pamiętając o tym, że agar traci swoje zdolności żelujące w kontakcie z dużą ilością kwasu szczawiowego. Taki kwas znajdziemy w jarmużu, szpinaku, rabarbarze i w szczawiu. Znajduje się także w burakach, ale jest go o połowę mniej niż w ww. roślinach. 

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    Surowe ekologiczne buraki są słodkie i soczyste. Myję je, obieram, kroję i jem jak jabłko. Często przygotowuję z nich przekąskę a'la carpaccio. Podaję z dressingiem lub hummusem. Tradycyjne carpaccio to danie kuchni włoskiej przygotowane z surowego mięsa wołowego. Carpaccio z buraków jest o niebo zdrowsze:)

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    Kasza jaglana z pieczonym łososiem to połączenie dwóch prostych dań, tworzących jednogarnkowe danie obiadowe lub kolacyjne.  Nie powinniśmy marnować jedzenia, a jak znam życie w wielu domach zostają "reszki" obiadowe. Porcja upieczonego łososia i ugotowana na sypko kasza jaglana były moją inspiracją. Upieczony burak, który został podczas pieczenia pysznego brownie, tylko dopełnił smaku. Obiad w 10 minut, jak widać jest możliwy:)

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    W ostatnim czasie wyczarowałam dodatkowo rewelacyjne piernikowe ciasto, którym muszę się podzielić bo wiem, że w niejednym domu stanie się świątecznym przysmakiem. Piernikowe brownie powstało bez wszystkich najczęściej uczulających alergenów. Nie zawiera mleka, jajek, soi, orzechów, kakao, selera, miodu, cukru ani glutenu. Przygotowanie go jest dziecinnie proste a to oznacza, że znów nadarzy się okazja do rodzinnego pieczenia i wspólnego spędzania czasu.

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG