Zupa warzywna z kaszą jaglaną
Kolejna prosta zupa, tym razem warzywna z kaszą jaglaną, smaczna i delikatna, którą polubią najmłodsi.Główne składniki są takie same jak w Zielonej zupie MAG, na którą przepis znajduje się w mojej książce “Mama Alergika Gotuje z dziećmi. Dania na wiosnę i lato”.Zapraszam i życzę Smacznego!
Czas przygotowania 20 minuty min.
Ilość porcji 1 litr
Składniki
- 1 większa kalarepa ok. 200 g
- 1/2 batatu ok. 100 g
- 1/2 brokułu ok. 100 g
- 1 łyżecz. kurkumy w proszku
- sól himalajska różowa drobna
- 1 mała cebula można pominąć
- 1/2 ząbka czosnku można pominąć
- 2 łyż. oleju z pestek winogron
- ok. 750 ml gorącej przegotowanej wody
- 100-150 g ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
- sok z cytryny do smaku
Przygotowanie
- Rozgrzej w garnku olej, dodaj pokrojoną cebulę, czosnek, kalarepę i batat, wymieszaj, podsmażaj przez minutę, dolej gorącej wody, dodaj kurkumę i sól.
- Gotuj ok. 10-15 minut aż warzywa będą prawie miękkie.
- Dodaj brokuł i gotuj maksymalnie 4 minuty, zmiksuj wszystkie składniki przy użyciu ręcznego blendera.
- Dodaj ugotowaną kaszę jaglaną, krótko i delikatnie zblenduj ją w zupie.
- Zupę dopraw sokiem z cytryny.