Zupa pomidorowa z kaszą jaglaną
Zapraszam i życzę Smacznego!
Czas przygotowania 30 minuty min.
Ilość porcji 4
Składniki
- 500 ml wywaru z warzyw
- 1 kg świeżych pomidorów np. typ Lima
- 1 łyż. posiekanych liści bazylii i/lub lubczyku
- 1 cebula czerwona
- 3 łyż. oliwy lub masła klarowanego nie dla wegan
- sól himalajska
- pieprz do smaku lub zmielona czarnuszka
- syrop roślinny lub cukier trzcinowy do smaku można pominąć
- śmietana roślinna bezglutenowa opcjonalnie
- 300 g ugotowanej kaszy jaglanej
Przygotowanie
- Pomidory myjemy, kroimy w mniejsze kawałki.
- Na rozgrzanej głębokiej patelni z dodatkiem oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy pomidory, dusimy pod przykryciem 10-15 minut.
- Pomidory przecieramy przez sito, odrzucamy skórki, pestki i inne pozostałości.
- Przetarte pomidory umieszczamy w garnku, dodajemy gorący wywar warzywny, liście bazylii i/lub lubczyku, gotujemy 10 minut.
- Doprawiamy solą i pieprzem, a jeśli zupa jest zbyt kwaśna odrobiną syropu roślinnego lub cukru trzcinowego.
- Zupę podajemy na ciepło z ugotowaną kaszą jaglaną i dodatkiem śmietany roślinnej.