Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Zupa pomidorowa z kaszą jaglaną

Zupa pomidorowa z kaszą jaglaną

Zapraszam i życzę Smacznego!
Czas przygotowania 30 minuty
Ilość porcji 4

Składniki
  

  • 500 ml wywaru z warzyw
  • 1 kg świeżych pomidorów np. typ Lima
  • 1 łyż. posiekanych liści bazylii i/lub lubczyku
  • 1 cebula czerwona
  • 3 łyż. oliwy lub masła klarowanego nie dla wegan
  • sól himalajska
  • pieprz do smaku lub zmielona czarnuszka
  • syrop roślinny lub cukier trzcinowy do smaku można pominąć
  • śmietana roślinna bezglutenowa opcjonalnie
  • 300 g ugotowanej kaszy jaglanej

Przygotowanie
 

  • Pomidory myjemy, kroimy w mniejsze kawałki.
  • Na rozgrzanej głębokiej patelni z dodatkiem oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy pomidory, dusimy pod przykryciem 10-15 minut.
  • Pomidory przecieramy przez sito, odrzucamy skórki, pestki i inne pozostałości.
  • Przetarte pomidory umieszczamy w garnku, dodajemy gorący wywar warzywny, liście bazylii i/lub lubczyku, gotujemy 10 minut.
  • Doprawiamy solą i pieprzem, a jeśli zupa jest zbyt kwaśna odrobiną syropu roślinnego lub cukru trzcinowego.
  • Zupę podajemy na ciepło z ugotowaną kaszą jaglaną i dodatkiem śmietany roślinnej.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating