Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Zupa krem z kalafiora i szparagów

Zupa krem z kalafiora i szparagów

Przepis przyda się szczególnie w wiosennym sezonie.
Prosta zupa, jak wszystkie zupy krem, łatwo przyswajalna i bardzo smaczna.
Zapraszam i życzę Smacznego!
Czas przygotowania 20 minuty
Ilość porcji 3

Składniki
  

  • 100 g batatu lub marchewki
  • 200 g kalafiora
  • 150 g szparagów zielonych po oczyszczeniu
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 2 łyż. oleju z pestek winogron
  • 1 l przegotowanej wody
  • szczypta kurkumy, imbiru, gałki muszkatołowej
  • sól himalajska
  • sok z cytryny do smaku

Przygotowanie
 

  • Batat myjemy, obieramy, kroimy w kostkę.
  • W niedużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i batat, smażymy ok. 2-3 minuty, mieszamy.
  • Dolewamy gorącą przegotowaną wodą, gotujemy ok. 7-10 minut, dodajemy kalafior podzielony na różyczki i oczyszczone szparagi, gotujemy ok. 5 minut.
  • Zupę doprawiamy szczyptą kurkumy, imbiru suszonego, gałki muszkatołowej.
  • Blendujemy na krem, doprawiamy solą himalajska i sokiem z cytryny do smaku.
  • W razie koniczności dolewamy więcej wody, rozrzedzamy zupę.
  • Zupę podajemy z drobno pokrojonym zielonym koperkiem lub świeżym tymiankiem.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating