Zupa krem z kalafiora i szparagów
Przepis przyda się szczególnie w wiosennym sezonie.Prosta zupa, jak wszystkie zupy krem, łatwo przyswajalna i bardzo smaczna.Zapraszam i życzę Smacznego!
Czas przygotowania 20 minuty min.
Ilość porcji 3
Składniki
- 100 g batatu lub marchewki
- 200 g kalafiora
- 150 g szparagów zielonych po oczyszczeniu
- 1/2 cebuli czerwonej
- 2 łyż. oleju z pestek winogron
- 1 l przegotowanej wody
- szczypta kurkumy, imbiru, gałki muszkatołowej
- sól himalajska
- sok z cytryny do smaku
Przygotowanie
- Batat myjemy, obieramy, kroimy w kostkę.
- W niedużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i batat, smażymy ok. 2-3 minuty, mieszamy.
- Dolewamy gorącą przegotowaną wodą, gotujemy ok. 7-10 minut, dodajemy kalafior podzielony na różyczki i oczyszczone szparagi, gotujemy ok. 5 minut.
- Zupę doprawiamy szczyptą kurkumy, imbiru suszonego, gałki muszkatołowej.
- Blendujemy na krem, doprawiamy solą himalajska i sokiem z cytryny do smaku.
- W razie koniczności dolewamy więcej wody, rozrzedzamy zupę.
- Zupę podajemy z drobno pokrojonym zielonym koperkiem lub świeżym tymiankiem.