Zawijasy z indyka z pieczarkami
Przygotowanie zawijasów z pieczarkami wydaje się być pracochłonne, to tylko pierwsze wrażenie.Farsz możemy przygotować dowolny. Sos możemy doprawić według własnego uznania, stosując dozwolone składniki.Takie mięsko z przyjemnością zjedzą najmłodsi.Zapraszam i życzę Smacznego!
Czas przygotowania 1 godzina godzinę
Ilość porcji 3
Składniki
- 1 pierś z indyka ok. 300 g
- 5 większych pieczarek
- ½ małej cebuli
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżka płatków drożdżowych (można pominąć)
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu białego ziarnistego
- szczypta kurkumy lub czerwonej papryki
- szczypta imbiru suszonego
- 4-6 suszonych śliwek niesiarkowanych
- 2-3 gałązki świeżego tymianku
- mąka orkiszowa jasna do obtoczenia (lub mąka bezglutenowa)*
- 1 łyżka mąki do zagęszczenia + 100 ml zimnej wody
- sól himalajska różowa
- olej z pestek winogron lub masło klarowane do smażenia
Przygotowanie
- Pierś z indyka opłukujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w poprzek w plasterki o ok. 1 cm szerokości.
- Każdy plasterek nakrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy.
- Cebulę obieramy, drobno kroimy, szklimy na rozgrzanej patelni z dodatkiem 1 łyżki tłuszczu.
- Pieczarki myjemy, oczyszczamy ze skórki, drobno kroimy i dodajemy do szklącej się cebuli, solimy, smażymy na małym ogniu do momentu aż płyn z pieczarek wyparuje, mieszamy, odstawiamy do wystudzenia, dodajemy płatki drożdżowe i suszony tymianek, mieszamy.
- Na każdy rozbity płat mięsa, w jego środkowej części rozkładamy 1-2 łyżeczki farszu z pieczarek, zawijamy płat w rulon tak, aby farsz nie wydostawał się na zewnątrz (możemy użyć wykałaczek, żeby „spiąć” mięso).
- Każdy zawijas obtaczamy w mące i rumienimy na rozgrzanej patelni z dodatkiem tłuszczu.
- Zrumienione mięso przekładamy do płaskiego garnka, podlewamy taką ilością przegotowanej wody, żeby mięso zanurzyło się w niej do połowy.
- Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, ziarna pieprzu, gałązki świeżego tymianku, suszone śliwki.
- Garnek nakrywamy pokrywką, dusimy mięso ok. 15 minut, w razie konieczności dolewamy przegotowanej, gorącej wody, sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kurkumą i imbirem, zagęszczamy roztworem wody z mąką.
- Podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną, jaglaną lub ugotowanym na sypko pełnoziarnistym ryżem.