Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Zawijasy z indyka z pieczarkami

Zawijasy z indyka z pieczarkami

Przygotowanie zawijasów z pieczarkami wydaje się być pracochłonne, to tylko pierwsze wrażenie.
Farsz możemy przygotować dowolny. Sos możemy doprawić według własnego uznania, stosując dozwolone składniki.
Takie mięsko z przyjemnością zjedzą najmłodsi.
Zapraszam i życzę Smacznego!
Czas przygotowania 1 godzina
Ilość porcji 3

Składniki
  

  • 1 pierś z indyka ok. 300 g
  • 5 większych pieczarek
  • ½ małej cebuli
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (można pominąć)
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu białego ziarnistego
  • szczypta kurkumy lub czerwonej papryki
  • szczypta imbiru suszonego
  • 4-6 suszonych śliwek niesiarkowanych
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku
  • mąka orkiszowa jasna do obtoczenia (lub mąka bezglutenowa)*
  • 1 łyżka mąki do zagęszczenia + 100 ml zimnej wody
  • sól himalajska różowa
  • olej z pestek winogron lub masło klarowane do smażenia

Przygotowanie
 

  • Pierś z indyka opłukujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w poprzek w plasterki o ok. 1 cm szerokości.
  • Każdy plasterek nakrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy.
  • Cebulę obieramy, drobno kroimy, szklimy na rozgrzanej patelni z dodatkiem 1 łyżki tłuszczu.
  • Pieczarki myjemy, oczyszczamy ze skórki, drobno kroimy i dodajemy do szklącej się cebuli, solimy, smażymy na małym ogniu do momentu aż płyn z pieczarek wyparuje, mieszamy, odstawiamy do wystudzenia, dodajemy płatki drożdżowe i suszony tymianek, mieszamy.
  • Na każdy rozbity płat mięsa, w jego środkowej części rozkładamy 1-2 łyżeczki farszu z pieczarek, zawijamy płat w rulon tak, aby farsz nie wydostawał się na zewnątrz (możemy użyć wykałaczek, żeby „spiąć” mięso).
  • Każdy zawijas obtaczamy w mące i rumienimy na rozgrzanej patelni z dodatkiem tłuszczu.
  • Zrumienione mięso przekładamy do płaskiego garnka, podlewamy taką ilością przegotowanej wody, żeby mięso zanurzyło się w niej do połowy.
  • Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, ziarna pieprzu, gałązki świeżego tymianku, suszone śliwki.
  • Garnek nakrywamy pokrywką, dusimy mięso ok. 15 minut, w razie konieczności dolewamy przegotowanej, gorącej wody, sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kurkumą i imbirem, zagęszczamy roztworem wody z mąką.
  • Podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną, jaglaną lub ugotowanym na sypko pełnoziarnistym ryżem.

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating