Wywar warzywny (babci Broni)
Domowy wywar warzywny to podstawa wielu dań. Możemy go mrozić, by móc po niego w każdej chwili sięgnąć, co ułatwi nam przygotowanie obiadu. Ponieważ wiele warzyw, przypraw i ziół może wywołać reakcje alergiczne, należy je dobierać indywidualnie. W wywarze babci Broni nie ma selera ani marchwi. Czarny pieprz zastąpiła syczuańskim.
Czas przygotowania 40 minuty min.
Ilość porcji 4 litry (16 porcji)
Kalorie 23 kcal
Składniki
- ¼ kapusty włoskiej
- ½ batatu lub 2 marchewki
- 1 pasternak i/lub korzeń pietruszki
- gałązka lubczyku
- ½ pęczka natki pietruszki
- cebula czerwona
- cebula biała
- kawałek pora (biało-zielona część)
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu syczuańskiego
- sól himalajska lub kamienna do smaku
Przygotowanie
- Warzywa myjemy i obieramy ze skórki. Czerwoną cebulę obieramy tylko z jednej warstwy (zawiera cenną kwercetynę).
- Białą cebulę obieramy ze skórki, przecinamy na pół, podpiekamy na niedużym ogniu, na suchej patelni, aż zbrązowieje.
- W większym, np. pięciolitrowym, garnku gotujemy wodę z dodatkiem ziela angielskiego, pieprzu i liścia laurowego.
- Do gotującej się wody dodajemy warzywa. Gotujemy na średnim ogniu bez przykrycia około 20 minut, zbierając powstającą pianę.
- Dokładamy świeży lubczyk i natkę pietruszki, gotujemy 5–10 minut.
- Solimy i doprawiamy do smaku na koniec gotowania.
- Warzywa wyjmujemy z wywaru, wywar przecedzamy przez sitko, wykorzystujemy go od razu lub studzimy i zamrażamy.