Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

  • Wywar warzywny możemy stosować jako bazę do sosów, galaretek warzywnych i różnych zup. Warzywa z wywaru warto wykorzystać do przygotownia np. pasztetów.
  • Podczas gotowania witaminy z warzyw przechodzą do wywaru. Taki wywar zawiera więc witaminy C i K, dostarcza potasu i beta-karotenu.
  • Bez pieprzu i soli wywar warzywny możemy stosować do przygotowywania potraw dla dzieci już w 1. roku ich życia.

Wywar warzywny (babci Broni)

4l, 363 kcal

100 ml: 9 kcal

Białko: 0,5 g

Tłuszcze: 0,01 g

Węglowodany: 1,3 g

Błonnik: 0,5 g

Wapń: 11,5 mg

Żelazo: 1,3 mg

Magnez: 3,3 mg

Potas: 56 mg

Witamina A: 25,1 µg

Beta karoten: 257 µg

Witamina C: 7,6 mg

  • Korzeń i natka pietruszki mogą uczulać osoby z alergią na pyłki brzozy, bylicy i traw. Zawierają profiliny, więc krzyżowo na pietruszkę czy pasternak reagować mogą także uczuleni na lateks, orzechy, gorczycę, seler, marchew,  jabłka, ryż, kiwi czy groch.

Wywar warzywny (babci Broni)

Wywar warzywny (babci Broni)

Domowy wywar warzywny to podstawa wielu dań. Możemy go mrozić, by móc po niego w każdej chwili sięgnąć, co ułatwi nam przygotowanie obiadu. Ponieważ wiele warzyw, przypraw i ziół może wywołać reakcje alergiczne, należy je dobierać indywidualnie. W wywarze babci Broni nie ma selera ani marchwi. Czarny pieprz zastąpiła syczuańskim.
Czas przygotowania 40 minuty
Ilość porcji 4 litry (16 porcji)
Kalorie 23 kcal

Składniki
  

  • ¼ kapusty włoskiej
  • ½ batatu lub 2 marchewki
  • 1 pasternak i/lub korzeń pietruszki
  • gałązka lubczyku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • cebula czerwona
  • cebula biała
  • kawałek pora (biało-zielona część)
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu syczuańskiego
  • sól himalajska lub kamienna do smaku

Przygotowanie
 

  • Warzywa myjemy i obieramy ze skórki. Czerwoną cebulę obieramy tylko z jednej warstwy (zawiera cenną kwercetynę).
  • Białą cebulę obieramy ze skórki, przecinamy na pół, podpiekamy na niedużym ogniu, na suchej patelni, aż zbrązowieje.
  • W większym, np. pięciolitrowym, garnku gotujemy wodę z dodatkiem ziela angielskiego, pieprzu i liścia laurowego.
  • Do gotującej się wody dodajemy warzywa. Gotujemy na średnim ogniu bez przykrycia około 20 minut, zbierając powstającą pianę.
  • Dokładamy świeży lubczyk i natkę pietruszki, gotujemy 5–10 minut.
  • Solimy i doprawiamy do smaku na koniec gotowania.
  • Warzywa wyjmujemy z wywaru, wywar przecedzamy przez sitko, wykorzystujemy go od razu lub studzimy i zamrażamy.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating