Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Tak zwana aquafaba stała się wspaniałym zamiennikiem białka kurzego. Wegański świat odkrył możliwości wody po ugotowanej ciecierzycy czy fasoli dzięki francuskim kucharzom.

Na co dzień stosuję ją np. do placuszków, naleśników czy wypieków.

Wegańskie bezy karobowe

Wegańskie bezy karobowe

Bardzo długo zwlekałam z przygotowaniem wegańskiej bezy, ponieważ danie to zawiera ogromne ilości zwykłego cukru.
Skusiłam się jednak, gdyż chciałam pokazać mojemu alergikowi, że nie ma rzeczy niemożliwych i aby poznał nowy smak.
Moim zdaniem białe bezy wegańskie smakują podobnie do tych klasycznych na bazie białka jajka, ale na szczęście nie pachną jajkiem (czego ja osobiście w bezie nie lubię).
Najpierw przygotowałam klasyczne wegańskie białe bezy, a potem wyczarowałam właśnie te wegańskie bezy karobowe.
Karobowe bezy mają ciekawszy smak. Wszyscy próbujący, zarówno białe, jak i bezy karobwe, twierdzili, że te z karobem są smaczniejsze.
Karobowe bezy mają też trochę inną konsystencję po upieczeniu, są bardziej kruche.
Zapraszam na bardzo słodkie danie, dzięki któremu alergiczne dzieci poznają, jak smakuje beza.
Pamiętajmy jednak by podać tę słodkość w bardzo ograniczonej ilości.
Czas przygotowania 2 godziny 5 minuty
Ilość porcji 60 szt. 3 cm

Składniki
  

  • 150 ml wody z zalewy po ciecierzycy
  • 175 g cukru pudru białego
  • 3 łyż. karobu w proszku

Przygotowanie
 

  • Do suchej, stalowej miski wlewamy wodę z zalewy po ciecierzycy, miksujemy przez 5 minut aż piana stanie się sztywna.
  • Cukier puder przesiewamy.
  • Karob przesiewamy do oddzielnego naczynia.
  • Łyżka za łyżką, stopniowo, do sztywnej piany dodajemy przesiany cukier puder, cały czas miksujemy. Proces miksowania trwa około 30 minut, nie śpieszymy się, miksujemy dokładnie.
  • Na koniec także porcjami dodajemy przesiany karob, miksujemy aż cały się rozpuści i połączy z pianą.
  • Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Piekarnik nagrzewamy do 100°C w opcji z termoobiegiem.
  • Do rękawa cukierniczego lub szprycy do ciasta wkładamy gęstą masę bezową, małe beziki wyciskamy na papier, w niewielkich odstępach od siebie.
  • Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i suszymy bezy przez około 1,5 godziny.
  • Bezy są gotowe jeśli odrywane od papieru, gładko od niego odchodzą.
  • Wysuszone bezy warto pozostawić jeszcze w wyłączonym i otwartym piekarniku przez 15 minut.
  • Gotowe, wystudzone bezy przechowujemy w szklanym słoju, przez wiele dni nie tracą na wartości.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating