Wegańskie bezy karobowe
Bardzo długo zwlekałam z przygotowaniem wegańskiej bezy, ponieważ danie to zawiera ogromne ilości zwykłego cukru.Skusiłam się jednak, gdyż chciałam pokazać mojemu alergikowi, że nie ma rzeczy niemożliwych i aby poznał nowy smak.Moim zdaniem białe bezy wegańskie smakują podobnie do tych klasycznych na bazie białka jajka, ale na szczęście nie pachną jajkiem (czego ja osobiście w bezie nie lubię).Najpierw przygotowałam klasyczne wegańskie białe bezy, a potem wyczarowałam właśnie te wegańskie bezy karobowe.Karobowe bezy mają ciekawszy smak. Wszyscy próbujący, zarówno białe, jak i bezy karobwe, twierdzili, że te z karobem są smaczniejsze.Karobowe bezy mają też trochę inną konsystencję po upieczeniu, są bardziej kruche.Zapraszam na bardzo słodkie danie, dzięki któremu alergiczne dzieci poznają, jak smakuje beza.Pamiętajmy jednak by podać tę słodkość w bardzo ograniczonej ilości.
Czas przygotowania 2 godziny godzin 5 minuty min.
Ilość porcji 60 szt. 3 cm
Składniki
- 150 ml wody z zalewy po ciecierzycy
- 175 g cukru pudru białego
- 3 łyż. karobu w proszku
Przygotowanie
- Do suchej, stalowej miski wlewamy wodę z zalewy po ciecierzycy, miksujemy przez 5 minut aż piana stanie się sztywna.
- Cukier puder przesiewamy.
- Karob przesiewamy do oddzielnego naczynia.
- Łyżka za łyżką, stopniowo, do sztywnej piany dodajemy przesiany cukier puder, cały czas miksujemy. Proces miksowania trwa około 30 minut, nie śpieszymy się, miksujemy dokładnie.
- Na koniec także porcjami dodajemy przesiany karob, miksujemy aż cały się rozpuści i połączy z pianą.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzewamy do 100°C w opcji z termoobiegiem.
- Do rękawa cukierniczego lub szprycy do ciasta wkładamy gęstą masę bezową, małe beziki wyciskamy na papier, w niewielkich odstępach od siebie.
- Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i suszymy bezy przez około 1,5 godziny.
- Bezy są gotowe jeśli odrywane od papieru, gładko od niego odchodzą.
- Wysuszone bezy warto pozostawić jeszcze w wyłączonym i otwartym piekarniku przez 15 minut.
- Gotowe, wystudzone bezy przechowujemy w szklanym słoju, przez wiele dni nie tracą na wartości.