Uszka wigilijne (babci Broni)
Przed Wigilią, na którą wszyscy zjeżdżamy do rodzinnego domu, babcia Bronia uruchamia fabrykę pierogów – powstają ich setki. Nasze ulubione to uszka oraz pierogi z kapustą i kaszą gryczaną.
Czas przygotowania 30 minuty min.
Ilość porcji 60 szt.
Składniki
na ciasto
- 250 g mąki orkiszowej jasnej
- 1 łyżecz. soli morskiej drobnej
- 1 łyżecz. oleju roślinnego
- 150 ml ciepłej, przegotowanej wody + 2-3 łyżki dodatkowej wody
na farsz
- 400 g pieczarekpółcebuli1 łyżkaoliwy lub olejusólmorska i świeżo zmielony pieprz biały do smaku g pieczarek
- 1/2 szt. cebuli
- 1 łyż. oliwy lub oleju
- sól morska do smaku
- świeżo zmielony pieprz biały do smaku
Przygotowanie
- Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, olej i ciepłą wodę, zagniatamy ciasto.
- Ciasto wyrabiamy do uzyskania elastycznej i gładkiej konsystencji, gdy wydaje się za twarde, dodajemy więcej wody.
- Ciasto umieszczamy w misce posypanej mąką, dokładnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut, aby „odpoczęło”.
farsz
- Pieczarki płuczemy, obieramy kroimy w drobną kostkę.
- Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej na średnim ogniu. Lekko szklimy na nim cebulę, dodajemy drobno pokrojone pieczarki, doprawiamy je solą i pieprzem, smażymy do momentu odparowania wody, od czasu do czasu mieszając.
uszka
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2 mm na posypanej mąką stolnicy i wykrawamy z niego 3–5-centymetrowe koła.
- Na środku koła układamy łyżeczkę farszu, składamy ciasto na pół, umoczonymi w mące palcami zlepiamy jego brzegi, tworząc tzw. falbankę, a następnie końce pieroga zlepiamy ze sobą tak, by powstało uszko.
- Gotowe pierogi odkładamy na powierzchnię posypaną mąką, przykrywamy czystą ściereczką.
- W większym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i łyżką oleju.
- Uszka, po kilka sztuk, delikatnie wkładamy do wrzątku, mieszamy, aby nie przywarły do dna.
- Po wypłynięciu uszek na powierzchnię gotujemy je jeszcze 2 minuty.
- Wyjmujemy je z garnka łyżką cedzakową bezpośrednio na durszlak, delikatnie hartujemy zimną wodą, przekładamy na talerz i pozostawiamy do wystygnięcia.