Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Wystudzone pierogi możemy zamrozić. Rozkładamy je na desce i w tej formie wkładamy do zamrażarki. Kiedy się zamrożą, przekładamy je do woreczków, szczelnie zamykamy i umieszczamy w zamrażarce.

  • ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej jest niskie.
  • Pieczarki są bardzo dobrym źródłem niacyny (4,81 mg/100 g) oraz witaminy D (1,94 μg/100 g).
  • Pieczarki można wprowadzić do diety dziecka w bardzo małej ilości po 1. roku życia. Ale najlepiej zacząć je podawać dzieciom, które ukończyły 3. rok życia.

Uszka wigilijne (babci Broni)

Uszka wigilijne (babci Broni)

Przed Wigilią, na którą wszyscy zjeżdżamy do rodzinnego domu, babcia Bronia uruchamia fabrykę pierogów – powstają ich setki. Nasze ulubione to uszka oraz pierogi z kapustą i kaszą gryczaną.
Czas przygotowania 30 minuty
Ilość porcji 60 szt.

Składniki
  

na ciasto

  • 250 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżecz. soli morskiej drobnej
  • 1 łyżecz. oleju roślinnego
  • 150 ml ciepłej, przegotowanej wody + 2-3 łyżki dodatkowej wody

na farsz

  • 400 g pieczarekpółcebuli1 łyżkaoliwy lub olejusólmorska i świeżo zmielony pieprz biały do smaku g pieczarek
  • 1/2 szt. cebuli
  • 1 łyż. oliwy lub oleju
  • sól morska do smaku
  • świeżo zmielony pieprz biały do smaku

Przygotowanie
 

  • Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, olej i ciepłą wodę, zagniatamy ciasto.
  • Ciasto wyrabiamy do uzyskania elastycznej i gładkiej konsystencji, gdy wydaje się za twarde, dodajemy więcej wody.
  • Ciasto umieszczamy w misce posypanej mąką, dokładnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut, aby „odpoczęło”.

farsz

  • Pieczarki płuczemy, obieramy kroimy w drobną kostkę.
  • Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy.
  • Na patelni rozgrzewamy olej na średnim ogniu. Lekko szklimy na nim cebulę, dodajemy drobno pokrojone pieczarki, doprawiamy je solą i pieprzem, smażymy do momentu odparowania wody, od czasu do czasu mieszając.

uszka

  • Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2 mm na posypanej mąką stolnicy i wykrawamy z niego 3–5-centymetrowe koła.
  • Na środku koła układamy łyżeczkę farszu, składamy ciasto na pół, umoczonymi w mące palcami zlepiamy jego brzegi, tworząc tzw. falbankę, a następnie końce pieroga zlepiamy ze sobą tak, by powstało uszko.
  • Gotowe pierogi odkładamy na powierzchnię posypaną mąką, przykrywamy czystą ściereczką.
  • W większym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i łyżką oleju.
  • Uszka, po kilka sztuk, delikatnie wkładamy do wrzątku, mieszamy, aby nie przywarły do dna.
  • Po wypłynięciu uszek na powierzchnię gotujemy je jeszcze 2 minuty.
  • Wyjmujemy je z garnka łyżką cedzakową bezpośrednio na durszlak, delikatnie hartujemy zimną wodą, przekładamy na talerz i pozostawiamy do wystygnięcia.

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating