Sushi maki bez ryżu i bez ryby
Wszyscy w domu bardzo lubimy tradycyjne sushi.W diecie mojego syna zostały niestety wyeliminowane ryby, a ryż uplasował się na liście pokarmów podejrzanych.Postanowiłam wyczarować sushi specjalnie dla niego czyli bez ryżu, ryby i dodatku sosu sojowego.Udowodniłam tym samym, że sushi jest możliwe nawet na restrykcyjnej diecie.Sushi dla alergika przygotowałam zarówno z kaszą jaglaną, jak i z komosą ryżową. Maki wypełniłam dozwolonymi dodatkami i mięsem kaczki zamiast ryby.Zapraszam na specjalne, eksperymentalne sushi i życzę Smacznego!
Składniki
na sushi:
- 100 g suchej kaszy jaglanej + 175 ml gorącej wody lub 100 g suchej komosy ryżowej białej + 125 ml ziemnej wody*
- 2 świeże ogórki
- kilka liści zielonej sałaty
- awokado (jeśli dozwolone)
- 1 pierś kaczki
- ok. 1,5 l wywaru warzywnego lub rosołu
- liście nori do sushi (wodorosty)
na marynatę do kaczki:
- sok z 1 słodkiej pomarańczy
- 1 łyżeczka świeżego imbiru
- sól himalajska
- pieprz biały lub syczuański
- 1 łyżka miodu z kwiatów pomarańczy lub syropu roślinnego
na sos do kaszy:
- 50 ml octu jabłkowego/ryżowego lub soku z cytryny
- 2 łyżki cukru trzcinowego lub 2 łyżki syropu ryżowego
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
Przygotowanie
- Składniki na marynatę do kaczki mieszamy ze sobą.
- Pierś kaczki opłukujemy, oczyszczamy, obieramy ze skórki, umieszczamy w marynacie i pozostawiamy w niej na 2 godziny w chłodnym miejscu.
- W niedużym garnku zagotowujemy wywar lub rosół, wkładamy zamarynowaną pierś kaczki wraz z pozostałą marynatą, gotujemy przez około 40 minut, pierś wyjmujemy, studzimy, kroimy w cienkie paseczki.
- Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni.
- Uprażoną kaszę płuczemy gorącą, przegotowaną wodą.
- Dolewamy świeżej, gorącej wody, przykrywamy garnek, od momentu wrzenia gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, nie mieszając, przez 4 minuty, wyłączamy ogrzewanie, przykryty garnek z kaszą pozostawiamy na ciepłym palniku przez 10 minut, odkrywamy garnek, odparowujemy kaszę, mieszamy.
- Składniki na sos umieszczamy w niedużym rondelku, podgrzewamy, łączymy ze sobą.
- Odparowaną kaszę miksujemy/blendujemy przez chwilę, tak aby była kleista (nie sypka), łyżka za łyżką dolewamy przygotowany sos, mieszamy, próbujemy (kasza nie może być zbyt mokra).
- Awokado obieramy ze skórki, kroimy w paseczki na krótko przed użyciem.
- Sałatę myjemy, rwiemy na mniejsze kawałki.
- Ogórki obieramy, przekrawamy na pół i w ćwiartki, wycinamy nasiona, tniemy w cienkie paski.
- Arkusz nori rozkładamy na bambusowej macie, błyszczącą stroną do dołu.
- Nabieramy porcję przygotowanej kaszy, u mnie przy pomocy drewnianego noża do masła, rozkładamy równomiernie na liściu nori, tworząc cienką warstwę.
- Paski kaczki, cienkie paski ogórka i/lub awokado oraz liście sałaty układamy wzdłuż na kaszy, w formie paska (ok. 2 cm od dłuższego brzegu).
- Unosimy brzeg nori, zwijamy rulon i przy pomocy bambusowej maty zwijamy całość tak, aby nori owinęło się wokół nadzienia, lekko dociskamy matę podczas rolowania.
- Gotowy rulon kroimy w ok. 1,5 cm kawałki maków.
- Podobnie postępujemy z pozostałymi makami.