Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Sushi maki bez ryżu i ryby

Sushi maki bez ryżu i bez ryby

Wszyscy w domu bardzo lubimy tradycyjne sushi.
W diecie mojego syna zostały niestety wyeliminowane ryby, a ryż uplasował się na liście pokarmów podejrzanych.
Postanowiłam wyczarować sushi specjalnie dla niego czyli bez ryżu, ryby i dodatku sosu sojowego.
Udowodniłam tym samym, że sushi jest możliwe nawet na restrykcyjnej diecie.
Sushi dla alergika przygotowałam zarówno z kaszą jaglaną, jak i z komosą ryżową. Maki wypełniłam dozwolonymi dodatkami i mięsem kaczki zamiast ryby.
Zapraszam na specjalne, eksperymentalne sushi i życzę Smacznego!

Składniki
  

na sushi:

  • 100 g suchej kaszy jaglanej + 175 ml gorącej wody lub 100 g suchej komosy ryżowej białej + 125 ml ziemnej wody*
  • 2 świeże ogórki
  • kilka liści zielonej sałaty
  • awokado (jeśli dozwolone)
  • 1 pierś kaczki
  • ok. 1,5 l wywaru warzywnego lub rosołu
  • liście nori do sushi (wodorosty)

na marynatę do kaczki:

  • sok z 1 słodkiej pomarańczy
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru
  • sól himalajska
  • pieprz biały lub syczuański
  • 1 łyżka miodu z kwiatów pomarańczy lub syropu roślinnego

na sos do kaszy:

  • 50 ml octu jabłkowego/ryżowego lub soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub 2 łyżki syropu ryżowego
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej

Przygotowanie
 

  • Składniki na marynatę do kaczki mieszamy ze sobą.
  • Pierś kaczki opłukujemy, oczyszczamy, obieramy ze skórki, umieszczamy w marynacie i pozostawiamy w niej na 2 godziny w chłodnym miejscu.
  • W niedużym garnku zagotowujemy wywar lub rosół, wkładamy zamarynowaną pierś kaczki wraz z pozostałą marynatą, gotujemy przez około 40 minut, pierś wyjmujemy, studzimy, kroimy w cienkie paseczki.
  • Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni.
  • Uprażoną kaszę płuczemy gorącą, przegotowaną wodą.
  • Dolewamy świeżej, gorącej wody, przykrywamy garnek, od momentu wrzenia gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, nie mieszając, przez 4 minuty, wyłączamy ogrzewanie, przykryty garnek z kaszą pozostawiamy na ciepłym palniku przez 10 minut, odkrywamy garnek, odparowujemy kaszę, mieszamy.
  • Składniki na sos umieszczamy w niedużym rondelku, podgrzewamy, łączymy ze sobą.
  • Odparowaną kaszę miksujemy/blendujemy przez chwilę, tak aby była kleista (nie sypka), łyżka za łyżką dolewamy przygotowany sos, mieszamy, próbujemy (kasza nie może być zbyt mokra).
  • Awokado obieramy ze skórki, kroimy w paseczki na krótko przed użyciem.
  • Sałatę myjemy, rwiemy na mniejsze kawałki.
  • Ogórki obieramy, przekrawamy na pół i w ćwiartki, wycinamy nasiona, tniemy w cienkie paski.
  • Arkusz nori rozkładamy na bambusowej macie, błyszczącą stroną do dołu.
  • Nabieramy porcję przygotowanej kaszy, u mnie przy pomocy drewnianego noża do masła, rozkładamy równomiernie na liściu nori, tworząc cienką warstwę.
  • Paski kaczki, cienkie paski ogórka i/lub awokado oraz liście sałaty układamy wzdłuż na kaszy, w formie paska (ok. 2 cm od dłuższego brzegu).
  • Unosimy brzeg nori, zwijamy rulon i przy pomocy bambusowej maty zwijamy całość tak, aby nori owinęło się wokół nadzienia, lekko dociskamy matę podczas rolowania.
  • Gotowy rulon kroimy w ok. 1,5 cm kawałki maków.
  • Podobnie postępujemy z pozostałymi makami.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating