Sos beszamelowy w dwóch wersjach
Sosu beszamelowego używam do przygotowania lasagne, zapiekanek makaronowych i warzywnych, do pizzy oraz wszędzie tam, gdzie smakowo jest w stanie zastąpić żółty ser. W zależności od rodzaju zastosowanej mąki możemy otrzymać sos orkiszowy, żytni lub bezglutenowy.
Czas przygotowania 10 minuty min.
Ilość porcji 400 ml
Kalorie 156 kcal
Składniki
- 40 g mąki orkiszowej jasnej lub bezglutenowej kukurydzianej, gryczanej czy z sorgo
- 40 g margaryny bezmlecznej lub masła klarowanego (nie dla wegan)
- 125 ml napoju orkiszowego lub bezglutenowego ryżowego czy owsianego
- 250 ml wywaru warzywnego* lub rosołu z indyka* (nie dla wegan)
- ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz biały lub syczuański
Przygotowanie
- Margarynę lub masło łączymy z mąką za pomocą widelca.
- Topimy je w niedużym rondelku z grubym dnem i smażymy na małym ogniu około minuty, stale mieszając.
- W osobnym rondelku łączymy napój i wywar, podgrzewamy.
- Do mąki i tłuszczu dolewamy roztwór gorącego napoju roślinnego i wywaru, stale mieszając. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje.
- Dodajemy gałkę muszkatołową, płatki drożdżowe, sól i pieprzdo smaku, mieszamy.
- Sos zdejmujemy z kuchenki, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestudzenia lub od razu wykorzystujemy.