Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Zamiast rosołu możemy użyć kostki rosołowej bio, rozpuszczając ją w 250 ml gorącej wody.

  • Płatki drożdżowe to źródło witamin z grupy B oraz składników mineralnych takich jak żelazo i wapń.
  • Tak przygotowany sos beszamelowy możemy w małych ilościach podać dziecku od 2. roku życia.

Sos beszamelowy w dwóch wersjach

400 ml, 622 kcal

100 ml: 156 kcal

Białko: 3 g

Tłuszcze: 11 g

Węglowodany: 11,2 g

Błonnik: 2 g

Wapń: 44,5 mg

Żelazo: 0,7 mg

Magnez: 21,5 mg

Potas: 109,5 mg

Witamina A: 111.2 µg

Witamina B1: 0,6 mg

Witamina B12: 0,2 µg

Foliany: 122,5 µg

NKT: 6,3 g

  • Gałka muszkatołowa może uczulać osoby z alergią na pyłki roślin zielnych. Osoby uczulone na paprykę mogą zareagować krzyżowo również na gałkę muszkatołową. Alergia ta objawia się najczęściej katarem lub astmą.

Sos beszamelowy w dwóch wersjach

Sos beszamelowy w dwóch wersjach

Sosu beszamelowego używam do przygotowania lasagne, zapiekanek makaronowych i warzywnych, do pizzy oraz wszędzie tam, gdzie smakowo jest w stanie zastąpić żółty ser. W zależności od rodzaju zastosowanej mąki możemy otrzymać sos orkiszowy, żytni lub bezglutenowy.
Czas przygotowania 10 minuty
Ilość porcji 400 ml
Kalorie 156 kcal

Składniki
  

  • 40 g mąki orkiszowej jasnej lub bezglutenowej kukurydzianej, gryczanej czy z sorgo
  • 40 g margaryny bezmlecznej lub masła klarowanego (nie dla wegan)
  • 125 ml napoju orkiszowego lub bezglutenowego ryżowego czy owsianego
  • 250 ml wywaru warzywnego* lub rosołu z indyka* (nie dla wegan)
  • ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz biały lub syczuański

Przygotowanie
 

  • Margarynę lub masło łączymy z mąką za pomocą widelca.
  • Topimy je w niedużym rondelku z grubym dnem i smażymy na małym ogniu około minuty, stale mieszając.
  • W osobnym rondelku łączymy napój i wywar, podgrzewamy.
  • Do mąki i tłuszczu dolewamy roztwór gorącego napoju roślinnego i wywaru, stale mieszając. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje.
  • Dodajemy gałkę muszkatołową, płatki drożdżowe, sól i pieprzdo smaku, mieszamy.
  • Sos zdejmujemy z kuchenki, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestudzenia lub od razu wykorzystujemy.

Related Posts

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating