Śmietana owsiana
Podobnie jak domowy napój owsiany możemy przygotować również własną śmietanę. To bardzo ważne, ponieważ jak dotąd nie spotkałam gotowej bezglutenowej śmietany owsianej. Jeśli chcemy, żeby była słodsza, doprawiamy ją odrobiną syropu roślinnego. Dodając sok z cytryny, uzyskujemy jej kwaśniejszą wersję.
Ilość porcji 175 ml
Kalorie 766 kcal
Składniki
- 75 g płatków owsianych bezglutenowych + 100 ml gorącej wody
- 300 ml gorącej przegotowanej wody
- szczypta soli himalajskiej lub morskiej
- 1 łyżeczka inuliny (naturalny prebiotyk)
- kilka kropel soku z cytryny opcjonalnie
- 1 łyżeczka syropu klonowego opcjonalnie
- 50 ml oleju z pestek winogron
- 2–3 łyżki przegotowanej wody dodatkowo
Przygotowanie
- Płatki owsiane zalewamy 100 ml gorącej wody, przykrywamy, odstawiamy na godzinę, przekładamy do blendera, zalewamy 300 ml gorącej wody, solimy, dodajemy inulinę i miksujemy.
- Przeciskamy powstały płyn przez gęstą gazę. Chłodzimy w lodówce przez minimum godzinę.
- Do schłodzonego płynu stopniowo wlewamy olej, miksujemy, ewentualnie dodajemy sok z cytryny i syrop klonowy do smaku.
- Gdy śmietana jest za gęsta, dodajemy kilka łyżek przegotowanej wody.
- Gotową śmietanę przelewamy do słoiczka, przechowujemy w lodówce. Przed użyciem mieszamy.