Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

  • Powstałą śmietanę w podobny sposób możemy przygotować z płatków jaglanych lub ryżowych.
  • W przypadku celiakii upewnijmy się, że płatki nie są zanieczyszczone glutenem. Kupujmy te oznakowane przekreślonym kłosem.
  • Domową śmietanę możemy wykorzystać do zabielania zup czy sosów.
  • Śmietana z płatków owsianych jest źródłem błonnika pokarmowego, witamin z grupy B oraz żelaza.
  • Syrop klonowy to zdrowszy zamiennik cukru i innych substancji słodzących. Zawiera sacharozę, więc tak samo jak cukry proste w diecie alergika powinien być stosowany w minimalnej ilości lub wykluczony w sytuacji walki z Candidą.
  • Śmietanę tak przygotowaną można dodawać w małych ilościach do potraw dzieciom już powyżej 1. roku życia.

Śmietana owsiana

175 ml, 766 kcal

100 ml: 438 kcal

Białko: 4,5 g

Tłuszcze: 55 g

Węglowodany: 49 g

Błonnik: 6 g

Wapń: 45 mg

Żelazo: 1,9 mg

Magnez: 61,9 mg

NKT: 6,2 g

Śmietana owsiana

Śmietana owsiana

Podobnie jak domowy napój owsiany możemy przygotować również własną śmietanę. To bardzo ważne, ponieważ jak dotąd nie spotkałam gotowej bezglutenowej śmietany owsianej. Jeśli chcemy, żeby była słodsza, doprawiamy ją odrobiną syropu roślinnego. Dodając sok z cytryny, uzyskujemy jej kwaśniejszą wersję.
Ilość porcji 175 ml
Kalorie 766 kcal

Składniki
  

  • 75 g płatków owsianych bezglutenowych + 100 ml gorącej wody
  • 300 ml gorącej przegotowanej wody
  • szczypta soli himalajskiej lub morskiej
  • 1 łyżeczka inuliny (naturalny prebiotyk)
  • kilka kropel soku z cytryny opcjonalnie
  • 1 łyżeczka syropu klonowego opcjonalnie
  • 50 ml oleju z pestek winogron
  • 2–3 łyżki przegotowanej wody dodatkowo

Przygotowanie
 

  • Płatki owsiane zalewamy 100 ml gorącej wody, przykrywamy, odstawiamy na godzinę, przekładamy do blendera, zalewamy 300 ml gorącej wody, solimy, dodajemy inulinę i miksujemy.
  • Przeciskamy powstały płyn przez gęstą gazę. Chłodzimy w lodówce przez minimum godzinę.
  • Do schłodzonego płynu stopniowo wlewamy olej, miksujemy, ewentualnie dodajemy sok z cytryny i syrop klonowy do smaku.
  • Gdy śmietana jest za gęsta, dodajemy kilka łyżek przegotowanej wody.
  • Gotową śmietanę przelewamy do słoiczka, przechowujemy w lodówce. Przed użyciem mieszamy.

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating