Sernik jaglany na zimno
Sernik bez sera to właściwie ciasto jaglane.Stał się bardzo popularny wśród wegan i miłośników kaszy jaglanej. Możemy go podać na drugie śniadanie.
Czas przygotowania 2 godziny godzin 30 minuty min.
Ilość porcji 1 sztuka o średnicy 20 cm i wysokości 6 cm
Składniki
na spód
- 75 g płatków owsianych bezglutenowych
- 35 g mąki kukurydzianej lub ryżowej
- 25 g mąki z tapioki lub skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki syropu daktylowego
- 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki siemienia lnianego złocistego+ 2 łyżki gorącej wody
- 50 g miękkiej wegańskiej margarynylub masła klarowanego nie dla wegan
- 1 szczypta soli morskiej
- 50 ml wody
na sernik
- 200 g suchej kaszy jaglanej
- 400 ml mleka jaglanego lub ryżowego
- 1 łyżeczka wegańskiej margaryny lub masła klarowanego nie dla wegan
- 300 ml wody
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100–150 ml syropu roślinnego
- sok z połówki cytryny opcjonalnie
- 100 ml zimnej wody do żelatyny
- 25 g żelatyny wieprzowej (4 czubate łyżeczki)
na mus
- 400 g brzoskwiń z zalewy + 50 ml soku z zalewy
- 100 ml zimnej wody do żelatyny
- 3 łyżeczki żelatyny wieprzowej
dodatkowo
- forma z wyjmowanym dnem o średnicy 20 cm
- 4-6 łyżek soku z brzoskwiń do namoczenia ciasta lub woda z sokiem z cytryny
- owoce do dekoracji
Przygotowanie
- Przygotowujemy spód wg przepisu na ciasteczka à la Digestive.
- Gotowe ciasto równomiernie rozkładamy na dnie przygotowanej formy, pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C w opcji z termoobiegiem, wyjmujemy, odstawiamy do całkowitego wystudzenia, nasączamy sokiem z brzoskwiń lub wodą z cytryną.
- Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni, aż poczujemy jej zapach, płuczemy wrzątkiem, zalewamy gorącym mlekiem roślinnym, dodajemy margarynę lub masło klarowane, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 5 minut, wyłączamy kuchenkę, kaszę pozostawiamy na palniku, pod przykryciem, na 10 minut.
- Ugotowaną kaszę przekładamy do blendera kielichowego, dodajemy ekstrakt z wanilii, syrop roślinny, sok z cytryny i wodę, blendujemy na bardzo gładki krem (grudki kaszy nie mogą być wyczuwalne).
- Żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 15 minut, żeby napęczniała, podgrzewamy, aby się dokładnie rozpuściła (nie gotujemy!), mieszamy, studzimy, dodajemy do zmiksowanej kaszy i ponownie miksujemy. Przelewamy masę do formy na przygotowany, schłodzony spód z ciasta.
- Foremkę z kaszą wkładamy na godzinę do lodówki.
- Brzoskwinie i sok przekładamy do blendera, miksujemy na mus, dodajemy roztwór żelatyny przygotowany w podobny sposób jak do kaszy, miksujemy.
- Mus brzoskwiniowy wylewamy na schłodzoną, stężałą już kaszę i ponownie umieszczamy ciasto w lodówce do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Podajemy na zimno.