Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

  • Kasza jaglana to źródło wapnia, żelaza, magnezu i cynku
    (0,91 mg/100 g).
  • U osób uczulonych na brzozę i trawy mogą pojawić się objawy alergii po spożyciu brzoskwini.
  • Taki sernik mogą spożywać dzieci powyżej 3. roku życia.

Sernik jaglany na zimno

Sernik jaglany na zimno

Sernik bez sera to właściwie ciasto jaglane.Stał się bardzo popularny wśród wegan i miłośników kaszy jaglanej. Możemy go podać na drugie śniadanie.
Czas przygotowania 2 godziny 30 minuty
Ilość porcji 1 sztuka o średnicy 20 cm i wysokości 6 cm

Składniki
  

na spód

  • 75 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 35 g mąki kukurydzianej lub ryżowej
  • 25 g mąki z tapioki lub skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki syropu daktylowego
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego złocistego+ 2 łyżki gorącej wody
  • 50 g miękkiej wegańskiej margarynylub masła klarowanego nie dla wegan
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 50 ml wody

na sernik

  • 200 g suchej kaszy jaglanej
  • 400 ml mleka jaglanego lub ryżowego
  • 1 łyżeczka wegańskiej margaryny lub masła klarowanego nie dla wegan
  • 300 ml wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100–150 ml syropu roślinnego
  • sok z połówki cytryny opcjonalnie
  • 100 ml zimnej wody do żelatyny
  • 25 g żelatyny wieprzowej (4 czubate łyżeczki)

na mus

  • 400 g brzoskwiń z zalewy + 50 ml soku z zalewy
  • 100 ml zimnej wody do żelatyny
  • 3 łyżeczki żelatyny wieprzowej

dodatkowo

  • forma z wyjmowanym dnem o średnicy 20 cm
  • 4-6 łyżek soku z brzoskwiń do namoczenia ciasta lub woda z sokiem z cytryny
  • owoce do dekoracji

Przygotowanie
 

  • Przygotowujemy spód wg przepisu na ciasteczka à la Digestive.
  • Gotowe ciasto równomiernie rozkładamy na dnie przygotowanej formy, pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C w opcji z termoobiegiem, wyjmujemy, odstawiamy do całkowitego wystudzenia, nasączamy sokiem z brzoskwiń lub wodą z cytryną.
  • Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni, aż poczujemy jej zapach, płuczemy wrzątkiem, zalewamy gorącym mlekiem roślinnym, dodajemy margarynę lub masło klarowane, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 5 minut, wyłączamy kuchenkę, kaszę pozostawiamy na palniku, pod przykryciem, na 10 minut.
  • Ugotowaną kaszę przekładamy do blendera kielichowego, dodajemy ekstrakt z wanilii, syrop roślinny, sok z cytryny i wodę, blendujemy na bardzo gładki krem (grudki kaszy nie mogą być wyczuwalne).
  • Żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 15 minut, żeby napęczniała, podgrzewamy, aby się dokładnie rozpuściła (nie gotujemy!), mieszamy, studzimy, dodajemy do zmiksowanej kaszy i ponownie miksujemy. Przelewamy masę do formy na przygotowany, schłodzony spód z ciasta.
  • Foremkę z kaszą wkładamy na godzinę do lodówki.
  • Brzoskwinie i sok przekładamy do blendera, miksujemy na mus, dodajemy roztwór żelatyny przygotowany w podobny sposób jak do kaszy, miksujemy.
  • Mus brzoskwiniowy wylewamy na schłodzoną, stężałą już kaszę i ponownie umieszczamy ciasto w lodówce do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Podajemy na zimno.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating