Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Sałatka z tuńczykiem i awokado

2 porcje, 542 kcal
1 porcja: 271 kcal
Białko: 15,8 g
Tłuszcze: 19,7 g
Węglowodany: 7,6 g
Błonnik: 1,1 g
Potas: 641,2 mg
Wapń: 34,2 mg
Magnez: 50,5 mg
Żelazo: 1,58 mg
Cynk: 0,82 mg
Witamina A: 127,6 μg
Beta-karoten: 310,8 μg
Witamina D: 2,9 μg
Witamina E: 2,05 mg
Witamina B1: 0,13 mg
Witamina B2: 0,15mg
Witamina B3: 6,85 mg
Witamina B6: 0,38 mg
Witamina B12: 1,1 μg
Foliany: 61,4 μg
Witamina C: 15,1 mg

Sałatka z tuńczykiem i awokado

Sałatka z tuńczykiem i awokado

Sałatka z tuńczykiem i awokado to smaczne i proste danie, które można modyfikować w zależności od możliwości i upodobań smakowych. Często dodaję do niej ugotowaną ciecierzycę oraz kapary.
Przygotowuję też dla odmiany dressing na bazie pasty tahini, soku z cytryny i czosnku ale to już w wersji nie dla alergika.
Mój Alergik woli tę klasyczną wersję sałatki, z przepisu poniżej.
Zapraszam i życzę Smacznego!
Czas przygotowania 10 minuty
Ilość porcji 2

Składniki
  

  • 3 gruntowe większe ogórki bio
  • 1 dojrzałe twarde awokado
  • 100-120 g tuńczyka bio w oliwie z oliwek
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • sok z cytryny do smaku
  • sól himalajska różowa drobna
  • świeżo zmielony pieprz biały do smaku
  • 1 łyż. oleju lnianego lub oliwy z oliwek
  • szczypiorek na wierzch

Przygotowanie
 

  • Ogórki myjemy, obieramy ze skórki (młode możemy podać ze skórką), kroimy w drobną kostkę.
  • Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, przekręcamy w dłoniach, rozdzielamy połówki, wyjmujemy pestkę, ściągamy skórkę a miąższ kroimy w kostkę, dodajemy do ogórków.
  • Cebulę drobno kroimy i dodajemy do pozostałych składników.
  • Tuńczyka rozdrabniamy na mniejsze kawałki, dodajemy do warzyw, delikatnie mieszamy.
  • Sałatkę doprawiamy olejem, solą i sokiem z cytryny do smaku.
  • Podajemy posypaną drobnym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating