Sałatka makaronowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Już sama nazwa sałatki odkrywa bogactwo jej smaku i zachęca do spróbowania. To bez wątpienia nasza ulubiona sałatka z makaronem. Połączenie delikatności szpinaku z lekkim kwaśnym smakiem suszonych na słońcu pomidorów i ostrością czosnku oraz chili, a wszystko to przełamane słodyczą i zapachem orzechów piniowych sprawia, że często do niej wracamy.Wersja poniżej to przepis jaki dopasowałam do diety mojego syna. Nie zawiera papryki i orzechów piniowych, które zastąpiłam pestkami dyni i/lub słonecznika.Zapraszam i życzę Smacznego!
Czas przygotowania 30 minuty min.
Ilość porcji 6
Składniki
- 500 g makaronu, najlepiej farfalle makaron wstążeczki
- szczypiorek (3-4 zielone cebulki) można pominąć
- 1-2 ząbki czosnku jeśli dozwolony
- 150 g świeżego, młodego szpinaku
- ok. 150 g suszonych pomidorów w zalewie z oliwy zawartość jednego słoiczka
- oliwa z oliwek do smaku
- sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
- 1/4 kubka uprażonych pestek dyni i/lub słonecznika jeśli dozwolone to orzeszki pinii
Przygotowanie
- Ugotować makaron al dente, w dużym garnku z wrzącą osoloną wodą.
- Makaron odcedzić, przelać zimną wodą, zostawić do wystygnięcia, przełożyć do dużej miski.
- Szpinak umyć, pokroić najpierw w paseczki, potem w kostkę (odciąć ogonki), dodać do makaronu.
- Suszone pomidory pokroić w kostkę dodać do makaronu.
- Cebulkę drobno pokroić dorzucić do pozostałych składników, wymieszać.
- Czosnek bardzo drobno pokroić i dodać do sałatki.
- Polać makaron oliwą ze słoiczka, w którym znajdowały się suszone pomidory, ok. połowę zawartości.
- Całość dokładnie wymieszać, posolić, popieprzyć do smaku, doprawić oliwą z oliwek.
- Uprażone pestki dyni i/lub słonecznika wsypać do miski, całość lekko wymieszać.
- Podawać najlepiej od razu.