Sałatka z kapusty pekińskiej
Sałatka z kapusty pekińskiej to danie, do którego mój alergik dorastał latami. Najpierw kręcił nosem na samą kapustę, potem nie odpowiadał mu dressing na bazie majonezu z fasoli.Tym razem gdy podałam synowi sałatkę z kapusty pekińskiej usłyszałam “dobra jest” i cała jego porcja zniknęła z talerza podczas kolacji.Sałatka smakuje równie dobrze na drugi dzień, można ją zapakować na wynos do pracy czy szkoły.Zapraszam i życzę Smacznego!
Czas przygotowania 20 minuty min.
Ilość porcji 2
Składniki
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 150-170 g kukurydzy bio
- 1/2 czerwonej papryki jeśli dozwolona
- kilka marynowanych pieczarek dla dzieci można pominąć
- kilka plasterków szynki drobiowej
- 3 plasterki sera wegańskiego żółtego u mnie Violife
- sól himalajska różowa drobna
- pieprz biały
na dressing:
- 1 czubata łyżka ketchupu
- 2 pełne łyżki naturalnego jogurtu sojowego bio lub innego dozwolonego u mnie Sojade
- 1 czubata łyżka majonezu wegańskiego u mnie Cremajo
Przygotowanie
- Odcinamy twardą część kapusty, rozdzielamy liście, myjemy, odcinamy twardą część w każdym liściu (taki biały trójkąt), liście kroimy w mniejsze pasy, pasy składamy jeden na drugi i kroimy w mniejsze kawałki, wkładamy do miski.
- Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion, kroimy wzdłuż w cienkie słupki, a potem w kostkę, dodajemy do kapusty.
- Dokładamy odsączoną kukurydzę, pokrojone w talarki pieczarki marynowane (u mnie bez), pokrojoną w kostkę szynkę drobiową i wegański ser.
- Mieszamy składniki, solimy delikatnie.
- W oddzielnej miseczce mieszamy ze sobą ketchup, wegański zimny, gęsty jogurt oraz majonez, doprawiamy pieprzem.
- Dressing przekładamy do warzyw, mieszamy składniki, solimy do smaku.
- Podajemy od razu lub po schłodzeniu.