Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Sałatka z kapusty pekińskiej (z dressingiem)

2 porcje, 656 kcal
1 porcja: 328 kcal
Białko: 11,1 g
Tłuszcze: 16,0 g
Węglowodany: 29,3 g
Błonnik: 8,7 g
Potas: 786,8 mg
Wapń: 156,4 mg
Magnez: 66,8 mg
Żelazo: 1,63 mg
Cynk: 1,3 mg
Witamina A: 603,7 μg
Beta-karoten: 3605,8 μg
Witamina D: 0,32 μg
Witamina E: 2,55 mg
Witamina B1: 0,13 mg
Witamina B2: 0,27 mg
Witamina B3: 9,84 mg
Witamina B6: 1,16 mg
Witamina B12: 0,54 μg
Foliany: 173,8 μg
Witamina C: 137,4 mg

Sałatka z kapusty pekińskiej

Sałatka z kapusty pekińskiej

Sałatka z kapusty pekińskiej to danie, do którego mój alergik dorastał latami. Najpierw kręcił nosem na samą kapustę, potem nie odpowiadał mu dressing na bazie majonezu z fasoli.
Tym razem gdy podałam synowi sałatkę z kapusty pekińskiej usłyszałam “dobra jest” i cała jego porcja zniknęła z talerza podczas kolacji.
Sałatka smakuje równie dobrze na drugi dzień, można ją zapakować na wynos do pracy czy szkoły.
Zapraszam i życzę Smacznego!
Czas przygotowania 20 minuty
Ilość porcji 2

Składniki
  

  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 150-170 g kukurydzy bio
  • 1/2 czerwonej papryki jeśli dozwolona
  • kilka marynowanych pieczarek dla dzieci można pominąć
  • kilka plasterków szynki drobiowej
  • 3 plasterki sera wegańskiego żółtego u mnie Violife
  • sól himalajska różowa drobna
  • pieprz biały

na dressing:

  • 1 czubata łyżka ketchupu
  • 2 pełne łyżki naturalnego jogurtu sojowego bio lub innego dozwolonego u mnie Sojade
  • 1 czubata łyżka majonezu wegańskiego u mnie Cremajo

Przygotowanie
 

  • Odcinamy twardą część kapusty, rozdzielamy liście, myjemy, odcinamy twardą część w każdym liściu (taki biały trójkąt), liście kroimy w mniejsze pasy, pasy składamy jeden na drugi i kroimy w mniejsze kawałki, wkładamy do miski.
  • Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion, kroimy wzdłuż w cienkie słupki, a potem w kostkę, dodajemy do kapusty.
  • Dokładamy odsączoną kukurydzę, pokrojone w talarki pieczarki marynowane (u mnie bez), pokrojoną w kostkę szynkę drobiową i wegański ser.
  • Mieszamy składniki, solimy delikatnie.
  • W oddzielnej miseczce mieszamy ze sobą ketchup, wegański zimny, gęsty jogurt oraz majonez, doprawiamy pieprzem.
  • Dressing przekładamy do warzyw, mieszamy składniki, solimy do smaku.
  • Podajemy od razu lub po schłodzeniu.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating