Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

  • Ilość majonezu, który dodajemy do sałatki, zależy zarówno od ilości użytych warzyw, jak i upodobań smakowych.
  • Marchewka może wywołać reakcje alergiczne u osób uczulonych na pyłki brzozy, bylicy i traw.
  • Osobom z nietolerancją histaminy nie zaleca się produktów z dużą jej zawartością, np. ogórków kiszonych.
  • U osób z alergią na soję spożycie innych roślin strączkowych może wywołać reakcje alergiczne.
  • Ziemniaki gotowane są mniej alergizujące niż surowe.
  • Sałatkę jarzynową można podać dzieciom po 3. roku życia.

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa

Tradycyjna sałatka jarzynowa pojawia się na naszym stole podczas śniadania wielkanocnego, w czasie postu oraz podczas wielu rodzinnych uroczystości. Proporcje i skład sałatki dla alergika należy dobierać indywidualnie. Mojemu synowi marchew zastępuję batatem, który w wyglądzie i smaku bardzo ją przypomina.
Czas przygotowania 1 godzina
Ilość porcji 3 porcje

Składniki
  

  • 4 większe ziemniaki
  • 100 g batatu lub 1 marchew
  • 1 puszka kukurydzy z zalewy
  • 1 puszka groszku z zalewy
  • 1 jabłko opcjonalnie
  • 1/2 małej cebuli
  • 1–2 ogórki kiszone lub 1 świeży
  • sól morska lub himalajska
  • pieprz biały lub syczuański
  • majonez wegański z fasoli

Przygotowanie
 

  • Ziemniaki i batat myjemy, gotujemy w skórce do miękkości, odcedzamy, studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  • Kukurydzę i groszek odcedzamy z zalewy.
  • Jabłko i cebulę obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę.
  • Ogórki obieramy ze skórki, drobniutko kroimy.
  • Pokrojone warzywa umieszczamy w misce, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Porcjami dodajemy schłodzony majonez, mieszamy całość, podajemy od razu.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating