Sałatka jarzynowa
Tradycyjna sałatka jarzynowa pojawia się na naszym stole podczas śniadania wielkanocnego, w czasie postu oraz podczas wielu rodzinnych uroczystości. Proporcje i skład sałatki dla alergika należy dobierać indywidualnie. Mojemu synowi marchew zastępuję batatem, który w wyglądzie i smaku bardzo ją przypomina.
Czas przygotowania 1 godzina godzinę
Ilość porcji 3 porcje
Składniki
- 4 większe ziemniaki
- 100 g batatu lub 1 marchew
- 1 puszka kukurydzy z zalewy
- 1 puszka groszku z zalewy
- 1 jabłko opcjonalnie
- 1/2 małej cebuli
- 1–2 ogórki kiszone lub 1 świeży
- sól morska lub himalajska
- pieprz biały lub syczuański
- majonez wegański z fasoli
Przygotowanie
- Ziemniaki i batat myjemy, gotujemy w skórce do miękkości, odcedzamy, studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Kukurydzę i groszek odcedzamy z zalewy.
- Jabłko i cebulę obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę.
- Ogórki obieramy ze skórki, drobniutko kroimy.
- Pokrojone warzywa umieszczamy w misce, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Porcjami dodajemy schłodzony majonez, mieszamy całość, podajemy od razu.