Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Ryż zapiekany z jabłkami

Ryż zapiekany z jabłkami

Ryż zapiekany z jabłkami to mój smak z dzieciństwa.
Proste, lekkie, smaczne danie, które polecam zarówno na obiad, jak i na deser.
Czas przygotowania 20 minuty
Czas pieczenia 45 minuty
Ilość porcji 4

Składniki
  

  • 200 g białego ryżu + 250 ml wody lub mleka roślinnego do gotowania
  • 5 słodko-winnych jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • masło klarowane (ghee) nie dla wegan lub wegańska margaryna do posmarowania naczynia
  • 3 łyżki drobnego cukru trzcinowego, nierafinowanego (można pominąć)

Przygotowanie
 

  • Ugotować ryż bardziej na miękko niż na sypko.
  • Jabłka umyć, obrać, pokroić w mniejsze kawałki, wrzucić do garnka (ja wypełniłam nimi 2,5 litrowy garnek), posypać 2 łyżkami cukru i cynamonem, poddusić pod przykryciem, na mniejszym ogniu (można dolać odrobinę wody na początku).
  • Żaroodporne naczynie posmarować masłem klarowanym lub wegańską margaryną, wyłożyć połowę ugotowanego ryżu.
  • Na ryż nałożyć uprażone jabłka a na nich równomiernie rozłożyć kolejną warstwę ryżu, posypać pozostałym cukrem trzcinowym oraz obłożyć płatkami masła klarowanego lub margaryny wegańskiej.
  • Nagrzać piekarnik na 160°C w opcji termoobiegiem, wstawić naczynie z ryżem (przykryte) i zapiekać ok. 40 minut.
  • Podawać z dodatkiem śmietanki roślinnej.

Related Posts

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating