Ryż zapiekany z jabłkami
Ryż zapiekany z jabłkami to mój smak z dzieciństwa.Proste, lekkie, smaczne danie, które polecam zarówno na obiad, jak i na deser.
Czas przygotowania 20 minuty min.
Czas pieczenia 45 minuty min.
Ilość porcji 4
Składniki
- 200 g białego ryżu + 250 ml wody lub mleka roślinnego do gotowania
- 5 słodko-winnych jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- masło klarowane (ghee) nie dla wegan lub wegańska margaryna do posmarowania naczynia
- 3 łyżki drobnego cukru trzcinowego, nierafinowanego (można pominąć)
Przygotowanie
- Ugotować ryż bardziej na miękko niż na sypko.
- Jabłka umyć, obrać, pokroić w mniejsze kawałki, wrzucić do garnka (ja wypełniłam nimi 2,5 litrowy garnek), posypać 2 łyżkami cukru i cynamonem, poddusić pod przykryciem, na mniejszym ogniu (można dolać odrobinę wody na początku).
- Żaroodporne naczynie posmarować masłem klarowanym lub wegańską margaryną, wyłożyć połowę ugotowanego ryżu.
- Na ryż nałożyć uprażone jabłka a na nich równomiernie rozłożyć kolejną warstwę ryżu, posypać pozostałym cukrem trzcinowym oraz obłożyć płatkami masła klarowanego lub margaryny wegańskiej.
- Nagrzać piekarnik na 160°C w opcji termoobiegiem, wstawić naczynie z ryżem (przykryte) i zapiekać ok. 40 minut.
- Podawać z dodatkiem śmietanki roślinnej.