Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

  • Cebula czerwona jest bogata w kwercetynę, dlatego obieramy ją tylko z pierwszej warstwy i gotujemy w całości.
  • Można zastosować suszoną natkę pietruszki i lubczyk, ale świeże zioła nadają zupie lepszy smak i kolor.
  • Kurkuma sprawi, że rosół nabierze żółtej barwy.
  • Do zupy możemy dodać także ziele angielskie i ziarna pieprzu, jeśli są dozwolone.
  • Rosół drobiowy mogą spożywać dzieci od 1. roku życia, pod warunkiem, że nie dodamy do niego soli i pieprzu.

Rosół drobiowy bez kury (babci Broni)

4 l, 13 porcji, 1430 kcal

1 porcja, 300 ml: 107 kcal

Białko: 7,5 g

Tłuszcze: 7,1 g

Węglowodany: 2,5 g

Błonnik: 0,7 g

Wapń: 14,5 mg

Żelazo: 0,8 mg

Magnez: 14,9 mg

Potas: 208,6 mg

Witamina A: 89,9 µg

Witamina B12: 0,2 µg

NKT: 25,8 g

  • Tradycyjnie dodawany seler jest bardzo silnym i częstym alergenem.
  • Pasternak, podobnie jak pietruszka, może wywołać reakcje alergiczne u osób z alergią na brzozę i bylicę.
  • Na pieprz powinni uważać uczuleni na pszenicę i pyłki roślin zielnych.
  • Natka pietruszki należy do tej samej rodziny, co seler, kolendra, koper włoski oraz anyż – i także może uczulać, zwłaszcza osoby z alergią na pyłki bylicy i brzozy.

Rosół drobiowy bez kury (babci Broni)

Rosół drobiowy bez kury (babci Broni)

„A z czego zrobiony jest ten rosół?” – padło pytanie przy stole. „Jak to z czego? Z drobiu”. Z dużym niedowierzaniem dzieci patrzyły na babcię i na mnie. To był czas, gdy dieta mojego syna, z uwagi na zaostrzenie zmian skórnych, była bardzo ograniczona. Jak zrobić klasyczny rosół, każdy wie. Sztuką jednak jest ugotować smaczny rosół ze składników tylko przypominających te tradycyjne. Babcia Bronia i to potrafi!
Czas przygotowania 1 godzina 30 minuty
Ilość porcji 3 litry (13 porcji)
Kalorie 107 kcal

Składniki
  

  • 5 litr przefiltrowanej wody
  • 1 duże skrzydło indyka
  • 1 pierś kaczki i/lub mięso gęsi
  • ½ batatu lub marchwi
  • 1 pasternak lub korzeń pietruszki
  • 1 cebula czerwona
  • 1 cebula biała
  • kilka ziarenek pieprzu syczuańskiego lub białego
  • 2 liście laurowe
  • kiść natki pietruszki lub bazylii
  • gałązka lubczyku
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej lub morskiej
  • szczypta kurkumy

Przygotowanie
 

  • Wodę zagotowujemy, dodajemy opłukane mięso, gotujemy na średnim ogniu bez przykrycia przez około 1,5 godziny (woda nie może bulgotać, ponieważ rosół wyjdzie mętny), zbieramy pianę, która się wytworzyła podczas gotowania.
  • Dodajemy pasternak, czerwoną cebulę, ziarenka pieprzu, liść laurowy i sól. Gotujemy bez przykrycia około 15 minut.
  • Dodajemy pokrojony w słupki batat, przyrumienioną na patelni, przepołowioną białą cebulę, kiść natki pietruszki lub liście bazyli i lubczyk i gotujemy przez kolejne 15 minut.
  • Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą kurkumy.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating