Rosół drobiowy bez kury (babci Broni)
„A z czego zrobiony jest ten rosół?” – padło pytanie przy stole. „Jak to z czego? Z drobiu”. Z dużym niedowierzaniem dzieci patrzyły na babcię i na mnie. To był czas, gdy dieta mojego syna, z uwagi na zaostrzenie zmian skórnych, była bardzo ograniczona. Jak zrobić klasyczny rosół, każdy wie. Sztuką jednak jest ugotować smaczny rosół ze składników tylko przypominających te tradycyjne. Babcia Bronia i to potrafi!
Czas przygotowania 1 godzina godzinę 30 minuty min.
Ilość porcji 3 litry (13 porcji)
Kalorie 107 kcal
Składniki
- 5 litr przefiltrowanej wody
- 1 duże skrzydło indyka
- 1 pierś kaczki i/lub mięso gęsi
- ½ batatu lub marchwi
- 1 pasternak lub korzeń pietruszki
- 1 cebula czerwona
- 1 cebula biała
- kilka ziarenek pieprzu syczuańskiego lub białego
- 2 liście laurowe
- kiść natki pietruszki lub bazylii
- gałązka lubczyku
- 1 łyżeczka soli himalajskiej lub morskiej
- szczypta kurkumy
Przygotowanie
- Wodę zagotowujemy, dodajemy opłukane mięso, gotujemy na średnim ogniu bez przykrycia przez około 1,5 godziny (woda nie może bulgotać, ponieważ rosół wyjdzie mętny), zbieramy pianę, która się wytworzyła podczas gotowania.
- Dodajemy pasternak, czerwoną cebulę, ziarenka pieprzu, liść laurowy i sól. Gotujemy bez przykrycia około 15 minut.
- Dodajemy pokrojony w słupki batat, przyrumienioną na patelni, przepołowioną białą cebulę, kiść natki pietruszki lub liście bazyli i lubczyk i gotujemy przez kolejne 15 minut.
- Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą kurkumy.