Pyzy ziemniaczane z mięsem
Pyzy, kopytka czy knedle to ulubione ziemniaczane dania, które najczęściej pojawiają się na polskich stołach. Przygotowanie ich w wersji bezglutenowej nie stanowi problemu, wystarczy zamiast zwykłej mąki użyć skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej lub z manioku. Sposób ich przygotowania jest prosty, nie trzeba się też ściśle trzymać proporcji. Pyzy z mięsem często powstają w naszym domu, gdy zostaną ziemniaki z obiadu.
Czas przygotowania 40 minuty min.
Ilość porcji 15 sztuk
Kalorie 101 kcal
Składniki
- 500 g mączystych ziemniaków odmiany żółte w środku
- ½ łyżeczki soli morskiej
- 125 g mąki z tapioki lub mąki ziemniaczanej
- świeży koperek
- 1 cebula biała
- 3–4 łyżki oleju do okraszenia
na farsz
- 150 g ugotowanego mięsa z indyka
- ½ białej cebuli
- 2–3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz biały lub syczuański
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, odcedzamy, odparowujemy i studzimy. Mielemy lub ugniatamy tłuczkiem na jednolitą masę.
- Układamy masę z ziemniaków w garnku. Dzielimy ją na 4 równe części, odbieramy 1/4 ziemniaków, a w ich miejsce dodajemy skrobię.
- Dokładamy odebraną część ziemniaków, solimy i wyrabiamy gładkie ciasto.
- Cebulę drobno siekamy, szklimy na oleju.
- Mięso mielemy lub drobno siekamy, dodajemy zeszkloną cebulkę wraz z olejem, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Odrywamy niewielką część ciasta i formujemy z niej kulkę. Kciukiem tworzymy w niej dołek, umieszczamy w nim łyżeczkę farszu, ciasto zlepiamy na pół i ponownie formujemy kulkę(jeśli klei się do rąk, posypujemy je skrobią).
- W większym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i łyżki oleju. Delikatnie, partiami, wkładamy po kilka pyz, gotujemy.
- Gdy pyzy wypłyną na powierzchnię, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 5 minut.
- Ugotowane pyzy wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej, okraszamy olejem z cebulką i posypujemy świeżym koperkiem.