Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

  • Do klusek najlepsze są mączyste ziemniaki i nie polecam używać młodych ziemniaków.
  • Jeśli ciasto zbytnio się klei, należy dosypać więcej skrobi.
  • Z tego ciasta można też wyczarować knedle z owocami, kopytka oraz kluski śląskie.
  • Danie zawiera magnez, potas i witaminę C.
  • Tak przygotowane pyzy z mięsem można podać dzieciom pod koniec 1. roku życia. Bez soli i pieprzu oraz cebuli możemy je serwować dziecku nawet w pierwszych miesiącach rozszerzania jego diety.

Pyzy ziemniaczane z mięsem

15 sztuk, 1512 kcal

1 sztuka: 101 kcal

Białko: 2,5 g

Tłuszcze: 4,1 g

Węglowodany: 13,2 g

Błonnik: 0,9 g

Potas: 187,3 mg

Wapń: 9,4 mg

Żelazo: 0,6 mg

Magnez: 11,2 mg

Witamina C: 7,6 mg

  • Na ziemniaki mogą zareagować osoby z alergią na pyłki brzozy, traw czy lateks, a także uczuleni na inne warzywa z rodziny psiankowatych.
  • Gotowany ziemniak rzadziej uczula.

Pyzy ziemniaczane z mięsem

Pyzy ziemniaczane z mięsem

Pyzy, kopytka czy knedle to ulubione ziemniaczane dania, które najczęściej pojawiają się na polskich stołach. Przygotowanie ich w wersji bezglutenowej nie stanowi problemu, wystarczy zamiast zwykłej mąki użyć skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej lub z manioku. Sposób ich przygotowania jest prosty, nie trzeba się też ściśle trzymać proporcji. Pyzy z mięsem często powstają w naszym domu, gdy zostaną ziemniaki z obiadu.
Czas przygotowania 40 minuty
Ilość porcji 15 sztuk
Kalorie 101 kcal

Składniki
  

  • 500 g mączystych ziemniaków odmiany żółte w środku
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • 125 g mąki z tapioki lub mąki ziemniaczanej
  • świeży koperek
  • 1 cebula biała
  • 3–4 łyżki oleju do okraszenia

na farsz

  • 150 g ugotowanego mięsa z indyka
  • ½ białej cebuli
  • 2­–3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz biały lub syczuański

Przygotowanie
 

  • Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, odcedzamy, odparowujemy i studzimy. Mielemy lub ugniatamy tłuczkiem na jednolitą masę.
  • Układamy masę z ziemniaków w garnku. Dzielimy ją na 4 równe części, odbieramy 1/4 ziemniaków, a w ich miejsce dodajemy skrobię.
  • Dokładamy odebraną część ziemniaków, solimy i wyrabiamy gładkie ciasto.
  • Cebulę drobno siekamy, szklimy na oleju.
  • Mięso mielemy lub drobno siekamy, dodajemy zeszkloną cebulkę wraz z olejem, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Odrywamy niewielką część ciasta i formujemy z niej kulkę. Kciukiem tworzymy w niej dołek, umieszczamy w nim łyżeczkę farszu, ciasto zlepiamy na pół i ponownie formujemy kulkę(jeśli klei się do rąk, posypujemy je skrobią).
  • W większym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i łyżki oleju. Delikatnie, partiami, wkładamy po kilka pyz, gotujemy.
  • Gdy pyzy wypłyną na powierzchnię, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 5 minut.
  • Ugotowane pyzy wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej, okraszamy olejem z cebulką i posypujemy świeżym koperkiem.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating