Pudding z tapioki z melasą karobową
Pudding z tapioki podany z melasą karobową to jesienna propozycja deseru z dawką “syropu” działającego na przeziębienie.Melasa z chleba świętojańskiego działa przeciw wirusom, jest bogata w wapń i żelazo, więc warto ją dodawać do różnych dań.Napęczniałe kuleczki tapioki to lekkostrawne danie, podane na ciepło może stanowić propozycję na drugie śniadanie.Taki pudding możemy zapakować do słoiczka i zabrać ze sobą do szkoły, pracy lub w podróż.Na wierzch najczęściej dodaję mus z mango, ze śliwek lub malin.Zapraszam po przepis i życzę Smacznego!
Czas przygotowania 20 minuty min.
Ilość porcji 3
Składniki
- 5 łyżek drobnych kuleczek tapioki
- 400 ml śmietanki kokosowej mleczka kokosowego 80%
- 200 ml przegotowanej wody
- 2 łyżki cukru kokosowego
- 1 łyżka soku z cytryny można pominąć
- 3 łyżki ciepłej melasy z chleba świętojańskiego
- pestki granatu, figa
Przygotowanie
- Tapiokę zalewamy mlekiem i wodą, odstawiamy na 30 minut.
- Dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż wszystkie kulki staną się przezroczyste, doprawiamy sokiem z cytryny.
- Do pucharków nakładamy porcję ugotowanej tapioki.
- W obrzeża naczyń wlewamy po łyżce ciepłej melasy.
- Przy ściankach pucharków wciskamy wykałaczkę do szaszłyków, tworząc pionową linię, w którą wpłynie melasa.
- Deser stroimy pestkami granatu i plasterkami figi (lub innymi dozwolonymi owocami).
- Podajemy na zimno lub zaraz po przygotowaniu.