Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Do gotującej się tapioki można dodać szczyptę imbiru, kurkumy czy cynamonu. Takie przeciwzapalne dodatki wzmocnią działanie przeciwzapalne.

Pudding z tapioki z melasą karobową

Pudding z tapioki z melasą karobową

Pudding z tapioki podany z melasą karobową to jesienna propozycja deseru z dawką “syropu” działającego na przeziębienie.
Melasa z chleba świętojańskiego działa przeciw wirusom, jest bogata w wapń i żelazo, więc warto ją dodawać do różnych dań.
Napęczniałe kuleczki tapioki to lekkostrawne danie, podane na ciepło może stanowić propozycję na drugie śniadanie.
Taki pudding możemy zapakować do słoiczka i zabrać ze sobą do szkoły, pracy lub w podróż.
Na wierzch najczęściej dodaję mus z mango, ze śliwek lub malin.
Zapraszam po przepis i życzę Smacznego!
Czas przygotowania 20 minuty
Ilość porcji 3

Składniki
  

  • 5 łyżek drobnych kuleczek tapioki
  • 400 ml śmietanki kokosowej mleczka kokosowego 80%
  • 200 ml przegotowanej wody
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 1 łyżka soku z cytryny można pominąć
  • 3 łyżki ciepłej melasy z chleba świętojańskiego
  • pestki granatu, figa

Przygotowanie
 

  • Tapiokę zalewamy mlekiem i wodą, odstawiamy na 30 minut.
  • Dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż wszystkie kulki staną się przezroczyste, doprawiamy sokiem z cytryny.
  • Do pucharków nakładamy porcję ugotowanej tapioki.
  • W obrzeża naczyń wlewamy po łyżce ciepłej melasy.
  • Przy ściankach pucharków wciskamy wykałaczkę do szaszłyków, tworząc pionową linię, w którą wpłynie melasa.
  • Deser stroimy pestkami granatu i plasterkami figi (lub innymi dozwolonymi owocami).
  • Podajemy na zimno lub zaraz po przygotowaniu.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating