Pudding ryżowy z malinami
Kupiłam książkę „Dania z ryżem”, R.Lane i C.Bardi, przeglądając natknęłam się na pudding, który przypomniał mi czasy, gdy na sobotnie śniadanie mama przygotowywała mi ryż na słodko.Odtworzyłam ten przepis lekko go modyfikując i dostosowując do możliwości mojego alergika.Powstało słodkie, ciekawe w smaku danie na podwieczorek, dodatek malin wzbogacił je o witaminę C.Polecam jako danie śniadaniowe na ciepło lub w wersji schłodzonej jako deser.Zapraszam i życzę Smacznego!
Czas przygotowania 30 minuty min.
Czas chłodzenia 2 godziny godzin
Ilość porcji 4
Składniki
- 200 g białego lub pełnoziarnistego ryżu
- 1 litr napoju bezglutenowego ryżowego lub kokosowego
- 1 gruszka
- skórka z 1 cytryny można pominąć
- 2 łyżki soku z cytryny można pominąć
- 1-2 łyżki syropu klonowego lub cukru trzcinowego nierafinowanego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ok. 200 g malin mrożonych lub świeżych
- 1 łyżka oleju do wysmarowania miseczki czy formy
Przygotowanie
- Mrożone maliny wyjmujemy z zamrażarki, odkładamy kilka całych do dekoracji.
- Świeże maliny opłukujemy.
- Gruszkę myjemy, obieramy ze skórki, oczyszczamy z gniazda nasiennego, kroimy w drobne kawałki.
- Cytrynę dokładnie szorujemy pod gorącą wodą, skórkę ścieramy na tarce.
- Ryż kilkakrotnie płuczemy.
- Napój przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy skórkę z cytryny oraz opłukany ryż, gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut.
- Dodajemy pokrojoną gruszkę i ekstrakt wanilii, gotujemy kolejne 10-15 minut często mieszając, aż ryż stanie się gęsty, a płyn wyparuje (uważamy, aby ryż się nie przypalił).
- Ugotowany, gęsty ryż zdejmujemy z ognia, stopniowo dodajemy syrop klonowy lub cukier, doprawiając do smaku.
- Miseczkę lub formę smarujemy olejem od wewnątrz.
- Gorący ryż przekładamy do miseczki, wygładzamy jego powierzchnię, pozostawiamy do przestudzenia, a następnie wstawiamy do lodówki na ok. dwie godziny.
- Przed podaniem, zanurzamy miseczkę w naczyniu z gorącą wodę, dosłownie na minutę, przykładamy do niej talerz, miseczkę odwracamy wykładając pudding na dno talerza.
- Rozmrożone maliny miksujemy z dodatkiem cukru lub syropu roślinnego, podajemy je wraz z puddingiem.