Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Gruszka powinna być bardzo dojrzała jeśli chcemy, aby rozpuściła się podczas gotowania.

Deser możemy zjeść na ciepło zaraz po przygotowaniu.

Pudding ryżowy z malinami

Pudding ryżowy z malinami

Kupiłam książkę „Dania z ryżem”, R.Lane i C.Bardi, przeglądając natknęłam się na pudding, który przypomniał mi czasy, gdy na sobotnie śniadanie mama przygotowywała mi ryż na słodko.
Odtworzyłam ten przepis lekko go modyfikując i dostosowując do możliwości mojego alergika.
Powstało słodkie, ciekawe w smaku danie na podwieczorek, dodatek malin wzbogacił je o witaminę C.
Polecam jako danie śniadaniowe na ciepło lub w wersji schłodzonej jako deser.
Zapraszam i życzę Smacznego!
Czas przygotowania 30 minuty
Czas chłodzenia 2 godziny
Ilość porcji 4

Składniki
  

  • 200 g białego lub pełnoziarnistego ryżu
  • 1 litr napoju bezglutenowego ryżowego lub kokosowego
  • 1 gruszka
  • skórka z 1 cytryny można pominąć
  • 2 łyżki soku z cytryny można pominąć
  • 1-2 łyżki syropu klonowego lub cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ok. 200 g malin mrożonych lub świeżych
  • 1 łyżka oleju do wysmarowania miseczki czy formy

Przygotowanie
 

  • Mrożone maliny wyjmujemy z zamrażarki, odkładamy kilka całych do dekoracji.
  • Świeże maliny opłukujemy.
  • Gruszkę myjemy, obieramy ze skórki, oczyszczamy z gniazda nasiennego, kroimy w drobne kawałki.
  • Cytrynę dokładnie szorujemy pod gorącą wodą, skórkę ścieramy na tarce.
  • Ryż kilkakrotnie płuczemy.
  • Napój przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy skórkę z cytryny oraz opłukany ryż, gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut.
  • Dodajemy pokrojoną gruszkę i ekstrakt wanilii, gotujemy kolejne 10-15 minut często mieszając, aż ryż stanie się gęsty, a płyn wyparuje (uważamy, aby ryż się nie przypalił).
  • Ugotowany, gęsty ryż zdejmujemy z ognia, stopniowo dodajemy syrop klonowy lub cukier, doprawiając do smaku.
  • Miseczkę lub formę smarujemy olejem od wewnątrz.
  • Gorący ryż przekładamy do miseczki, wygładzamy jego powierzchnię, pozostawiamy do przestudzenia, a następnie wstawiamy do lodówki na ok. dwie godziny.
  • Przed podaniem, zanurzamy miseczkę w naczyniu z gorącą wodę, dosłownie na minutę, przykładamy do niej talerz, miseczkę odwracamy wykładając pudding na dno talerza.
  • Rozmrożone maliny miksujemy z dodatkiem cukru lub syropu roślinnego, podajemy je wraz z puddingiem.

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating