Pudding jaglany z owocami wegański
Pudding jaglany możesz podać na ciepło lub na zimno. W gęstej wersji może Ci posłużyć nawet jako wypełnienie tarty czy kruchych babeczek.Życzę smacznego!
Czas przygotowania 30 minuty min.
Ilość porcji 2
Składniki
- 150 g suchej kaszy jaglanej
- 300 ml mleka roślinnego lub pół na pół z wodą
- sok z 1 pomarańczy można pominąć lub dać np. sok z mango, jabłkowy itp.
- 1 banan lub inny dozwolony owoc
- 100-150 ml dodatkowe mleko roślinne lub woda
dodatkowo:
- dozwolone świeże owoce
- łuskane nasiona konopi
Przygotowanie
- Kaszę jaglaną delikatnie prażymy na suchej patelni, na niedużej mocy (u mnie 4-5 w kuchence indukcyjnej), od czasu do czasu poruszamy patelnię, by nie przypalić kaszy (kasza nie może zmienić koloru).
- Uprażoną kaszę przekładamy do niedużego garnka, zalewamy gorącą przegotowaną woda, płuczemy, wodę odlewamy.
- Kaszę zalewamy mlekiem roślinnym i gotujemy na niedużym ogniu (3-4 w kuchence indukcyjnej), po przykryciem, aż do momentu, gdy cały płyn wsiąknie, a kasza będzie miękka. Kasza nie ma ugotować się na sucho, choć to nie zaszkodzi.
- Gorącą kaszę przekładamy do kielicha blendera, dodajemy sok, obranego banana lub inny owoc bez skórki i nasion, wlewamy 100 ml dodatkowego płynu i blendujemy na mus.
- Gęstość puddingu zależy od ilości użytych płynów, zawsze danie możemy rozrzedzić sokiem, dodatkiem większej ilości owoców czy mlekiem roślinnym.