Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Taki pudding możemy zrobić również z mlekiem kokosowym, będzie miał zdecydowanie bardziej kremową konsystencję.

Jeśli lubimy słodsze dania, do gotującej się kaszy możemy dodać kawałki daktyli.

Danie możemy dosłodzić także syropem roślinnym, starajmy się jednak ograniczać cukry w diecie.

Pudding jaglany możesz przygotować w różnych wersjach smakowych. Wszystko zależy od tego, jakich składników użyjesz.

Jeśli wykonasz to danie zgodnie z przepisem, uzyskasz smaczny pudding z pomarańczowo-bananową nutą.

Możesz wykorzystać inne sezonowe owoce, a nawet upieczoną dynię lub batat.

Alergikom staraj się podawać owoce pieczone, zwłaszcza jeśli mowa o jabłkach czy gruszkach. Na jesieni i w zimie jest dobry okres na wprowadzanie ich do diety, bo już nie pylą drzewa i trawy.

Dodając rozgrzewające przyprawy, takie jak cynamon, kardamon, czy kakao zadziałasz przeciwzapalnie i wzmocnisz organizm z walce z wirusami. Uważaj jednak, bo przy alergii na rośliny zielne wiele przypraw ma działanie alergizujące.

Pudding jaglany z owocami wegański

Pudding jaglany z owocami wegański

Pudding jaglany możesz podać na ciepło lub na zimno. W gęstej wersji może Ci posłużyć nawet jako wypełnienie tarty czy kruchych babeczek.
Życzę smacznego!
Czas przygotowania 30 minuty
Ilość porcji 2

Składniki
  

  • 150 g suchej kaszy jaglanej
  • 300 ml mleka roślinnego lub pół na pół z wodą
  • sok z 1 pomarańczy można pominąć lub dać np. sok z mango, jabłkowy itp.
  • 1 banan lub inny dozwolony owoc
  • 100-150 ml dodatkowe mleko roślinne lub woda

dodatkowo:

  • dozwolone świeże owoce
  • łuskane nasiona konopi

Przygotowanie
 

  • Kaszę jaglaną delikatnie prażymy na suchej patelni, na niedużej mocy (u mnie 4-5 w kuchence indukcyjnej), od czasu do czasu poruszamy patelnię, by nie przypalić kaszy (kasza nie może zmienić koloru).
  • Uprażoną kaszę przekładamy do niedużego garnka, zalewamy gorącą przegotowaną woda, płuczemy, wodę odlewamy.
  • Kaszę zalewamy mlekiem roślinnym i gotujemy na niedużym ogniu (3-4 w kuchence indukcyjnej), po przykryciem, aż do momentu, gdy cały płyn wsiąknie, a kasza będzie miękka. Kasza nie ma ugotować się na sucho, choć to nie zaszkodzi.
  • Gorącą kaszę przekładamy do kielicha blendera, dodajemy sok, obranego banana lub inny owoc bez skórki i nasion, wlewamy 100 ml dodatkowego płynu i blendujemy na mus.
  • Gęstość puddingu zależy od ilości użytych płynów, zawsze danie możemy rozrzedzić sokiem, dodatkiem większej ilości owoców czy mlekiem roślinnym.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating