Pstrąg źródlany zapiekany
Dziś proponuję pstrąga w wersji nieskomplikowanej, pozbawionej sosów, za to z dodatkiem “masełka” pietruszkowo-czosnkowego i soku z cytryny, pasującej do ugotowanego na sypko ryżu.Mój alergik był zachwycony!Polecam i życzę Smacznego!
Czas przygotowania 10 minuty min.
Czas pieczenia 30 minuty min.
Ilość porcji 2
Składniki
- 1 sprawiony pstrąg źródlany
- 1/2 cytryny lub limonki
- sól morska i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek miałam suszony
- tymianek
- „masło” pietruszkowo-czosnkowe
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzać do 180°C z termoobiegiem, do 200°C bez.
- Rybę wyjąć z piekarnika, ułożyć na liście sałaty skropionej cytryną, na rybie ułożyć zimny kawałek masła i podawać gorącą, z ryżem i ulubioną surówką czy sałatką.
- Rybę umyć pod zimną wodą i dobrze osuszyć, natrzeć solą i pieprzem także od środka.
- Wnętrze ryby oprószyć tymiankiem Duży kawałek folii aluminiowej nasmarować oliwą z oliwek, na jego środku ułożyć 3 plasterki obranej ze skórki cytryny, ułożyć na nich rybę.
- Folię szczelnie zawinąć ze wszystkich stron. Tak zapakowaną rybę ułożyć na blasze i piec 30 minut (najlepiej środowy poziom piekarnika) W międzyczasie ugotować ryż na sypko i przygotować “masełko” pietruszkowo-czosnkowe.
Jak zrobić „masło pietruszkowo-czosnkowe”
- Ok. 50g miękkiej margaryny bezmlecznej połączyć z łyżeczką drobno posiekanej natki pietruszki oraz zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Taką masę przełożyć na kawałek folii spożywczej, uformować coś na wygląd serdelka i włożyć do zamrażarki na kilka minut.