Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Pstrąg źródlany zapiekany

Pstrąg źródlany zapiekany

Dziś proponuję pstrąga w wersji nieskomplikowanej, pozbawionej sosów, za to z dodatkiem “masełka” pietruszkowo-czosnkowego i soku z cytryny, pasującej do ugotowanego na sypko ryżu.
Mój alergik był zachwycony!
Polecam i życzę Smacznego!
Czas przygotowania 10 minuty
Czas pieczenia 30 minuty
Ilość porcji 2

Składniki
  

  • 1 sprawiony pstrąg źródlany
  • 1/2 cytryny lub limonki
  • sól morska i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek miałam suszony
  • tymianek
  • „masło” pietruszkowo-czosnkowe

Przygotowanie
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180°C z termoobiegiem, do 200°C bez.
  • Rybę wyjąć z piekarnika, ułożyć na liście sałaty skropionej cytryną, na rybie ułożyć zimny kawałek masła i podawać gorącą, z ryżem i ulubioną surówką czy sałatką.
  • Rybę umyć pod zimną wodą i dobrze osuszyć, natrzeć solą i pieprzem także od środka.
  • Wnętrze ryby oprószyć tymiankiem Duży kawałek folii aluminiowej nasmarować oliwą z oliwek, na jego środku ułożyć 3 plasterki obranej ze skórki cytryny, ułożyć na nich rybę.
  • Folię szczelnie zawinąć ze wszystkich stron. Tak zapakowaną rybę ułożyć na blasze i piec 30 minut (najlepiej środowy poziom piekarnika) W międzyczasie ugotować ryż na sypko i przygotować “masełko” pietruszkowo-czosnkowe.

Jak zrobić „masło pietruszkowo-czosnkowe”

  • Ok. 50g miękkiej margaryny bezmlecznej połączyć z łyżeczką drobno posiekanej natki pietruszki oraz zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Taką masę przełożyć na kawałek folii spożywczej, uformować coś na wygląd serdelka i włożyć do zamrażarki na kilka minut.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating