Pralinki kokosowe z ciecierzycy
Te proste pralinki kokosowe z ciecierzycy robiłam już wielokrotnie. Połączenie 3 składników daje niesamowicie pyszny efekt. Jeśli więc zamarzy Ci się coś zdrowego i słodkiego, i co nie zabierze wiele czasu, to zrób właśnie takie oprószone kokosem pralinki z ciecierzycy.Zapraszam także do wypróbowania innych zdrowych, domowych pralinek, które znajdziesz na blogu.
Czas przygotowania 30 minuty min.
Ilość porcji 40 szt.
Składniki
- 200 g ugotowanej ciecierzycy lub ciecierzycy z zalewy
- 100 g daktyli suszonych
- 1 łyżecz. pasty waniliowej można pominąć
- kilka kropel soku z cytryny można pominąć
- 50 g wiórków kokosowych do masy
- 50 g wiórków kokosowych do obtoczenia
Przygotowanie
- Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15 minut, by zmiękły.
- Wodę odlewamy, daktyle przekładamy do miski.
- Dodajemy odsączoną z zalewy ciecierzycę oraz pastę waniliową, blendujemy na gładki krem. W razie konieczności dodajemy wodę by masa nie była zbyt sucha.
- Wsypujemy 50 g wiórków kokosowych i dokładnie mieszamy, łącząc składniki.
- Masę wstawiamy do lodówki do schłodzenia i stężenia (u mnie często na noc).
- Ze schłodzonej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w pozostałych wiórkach.
- Przechowujemy w lodówce nawet kilkanaście dni, o ile nie znikną wcześniej.