Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Jeśli masło orzechowe lub migdałowe są dozwolone, to warto dodać do masy 2 łyżki takiego masła.

 

Zamiast wiórków kokosowych możemy dodać dobrze zmielone płatki owsiane, amarantus ekspandowany, czy zmielone migdały.

Zamiast daktyli możemy użyć innych suszonych owoców. Daktyle nadają słodki smak, czasem aż są za słodkie, więc warto je wymieszać np. z suszoną żurawiną czy śliwką.

Pralinki kokosowe z ciecierzycy

Pralinki kokosowe z ciecierzycy

Te proste pralinki kokosowe z ciecierzycy robiłam już wielokrotnie. Połączenie 3 składników daje niesamowicie pyszny efekt. Jeśli więc zamarzy Ci się coś zdrowego i słodkiego, i co nie zabierze wiele czasu, to zrób właśnie takie oprószone kokosem pralinki z ciecierzycy.
Zapraszam także do wypróbowania innych zdrowych, domowych pralinek, które znajdziesz na blogu.
Czas przygotowania 30 minuty
Ilość porcji 40 szt.

Składniki
  

  • 200 g ugotowanej ciecierzycy lub ciecierzycy z zalewy
  • 100 g daktyli suszonych
  • 1 łyżecz. pasty waniliowej można pominąć
  • kilka kropel soku z cytryny można pominąć
  • 50 g wiórków kokosowych do masy
  • 50 g wiórków kokosowych do obtoczenia

Przygotowanie
 

  • Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15 minut, by zmiękły.
  • Wodę odlewamy, daktyle przekładamy do miski.
  • Dodajemy odsączoną z zalewy ciecierzycę oraz pastę waniliową, blendujemy na gładki krem. W razie konieczności dodajemy wodę by masa nie była zbyt sucha.
  • Wsypujemy 50 g wiórków kokosowych i dokładnie mieszamy, łącząc składniki.
  • Masę wstawiamy do lodówki do schłodzenia i stężenia (u mnie często na noc).
  • Ze schłodzonej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w pozostałych wiórkach.
  • Przechowujemy w lodówce nawet kilkanaście dni, o ile nie znikną wcześniej.

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating