Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Pralinki jaglane z karobem możemy podać w formie kulek wyłożonych bezpośrednio na tacy lub w maleńkich ozdobnych papilotkach.

Pralinki jaglane z karobem

Pralinki jaglane z karobem

Mamo czy mamy coś słodkiego? Takie pytanie pojawia się raz na jakiś czas.
Pralinki jaglane z karobem na bazie suszonych daktyli są tak słodkie, że wystarczy jedna i ochota na słodkości odchodzi w dal.
Możemy przygotować je w wersji surowej lub upieczonej.
Sprawdzą się jako słodka niespodzianka na imprezie urodzinowej dziecka lub jako naprawdę słodka zachcianka na podwieczorek.
Zapraszam i życzę Smacznego!
Czas przygotowania 20 minuty
Ilość porcji 12 szt.

Składniki
  

  • 200 g suszonych daktyli
  • 50 g papai suszonej, moreli lub owoców goi
  • 2 łyżki melasy z chleba świętojańskiego
  • 1 łyżka wody lub napoju roślinnego
  • 1 łyżka oleju lnianego lub oleju z pestek winogron do pralinek pieczonych
  • 25-50 g kaszy jaglanej preparowanej lub poppingu amarantusowego

Przygotowanie
 

  • Suszone owoce polewamy wodą, olejem i melasą, przepuszczamy przez maszynkę lub blendujemy, w razie konieczności dolewamy po łyżce wody, masa musi być klejąca, ale niezbyt zbita
  • Stopniowo dodajemy preparowaną kaszę jaglaną lub popping amarantusowy ok. 25-30 g, mieszamy przy użyciu łyżki, wciskając go w masę.
  • Nabieramy łyżkę masy daktylowej, formujemy ją w kulę wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w pozostałej kaszy jaglanej lub poppingu, podajemy od razu lub chłodzimy lub pieczemy.
  • Jeśli zdecydujemy się na pieczenie pralinek, układamy je na blaszce do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C, pieczemy 10 minut, wyjmujemy, studzimy, podajemy.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating