Pralinki jaglane z karobem
Mamo czy mamy coś słodkiego? Takie pytanie pojawia się raz na jakiś czas.Pralinki jaglane z karobem na bazie suszonych daktyli są tak słodkie, że wystarczy jedna i ochota na słodkości odchodzi w dal.Możemy przygotować je w wersji surowej lub upieczonej.Sprawdzą się jako słodka niespodzianka na imprezie urodzinowej dziecka lub jako naprawdę słodka zachcianka na podwieczorek.Zapraszam i życzę Smacznego!
Czas przygotowania 20 minuty min.
Ilość porcji 12 szt.
Składniki
- 200 g suszonych daktyli
- 50 g papai suszonej, moreli lub owoców goi
- 2 łyżki melasy z chleba świętojańskiego
- 1 łyżka wody lub napoju roślinnego
- 1 łyżka oleju lnianego lub oleju z pestek winogron do pralinek pieczonych
- 25-50 g kaszy jaglanej preparowanej lub poppingu amarantusowego
Przygotowanie
- Suszone owoce polewamy wodą, olejem i melasą, przepuszczamy przez maszynkę lub blendujemy, w razie konieczności dolewamy po łyżce wody, masa musi być klejąca, ale niezbyt zbita
- Stopniowo dodajemy preparowaną kaszę jaglaną lub popping amarantusowy ok. 25-30 g, mieszamy przy użyciu łyżki, wciskając go w masę.
- Nabieramy łyżkę masy daktylowej, formujemy ją w kulę wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w pozostałej kaszy jaglanej lub poppingu, podajemy od razu lub chłodzimy lub pieczemy.
- Jeśli zdecydujemy się na pieczenie pralinek, układamy je na blaszce do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C, pieczemy 10 minut, wyjmujemy, studzimy, podajemy.