Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Jeśli chcemy dosłodzić powidła, zróbmy to pod koniec smażenia.

Pamiętajmy, żeby zwłaszcza pod koniec smażenia delikatnie je mieszać najlepiej drewnianą łyżką, żeby się nie przypaliły.

Powidła pasteryzowałam w piekarniku.

Powidła można usmażyć także w ciągu jednego dnia. Podsmażamy je przez godzinę, a jak przestygną, jeszcze raz je podsmażamy, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości.

Powideł nie trzeba miksować, my po prostu tak lubimy.

Powidła śliwkowe z rumem bez cukru

700 g, 798 kcal
100 g: 114 kcal
Białko: 1,3 g
Tłuszcze: 0,6 g
Węglowoany: 22,8 g
Błonnik: 3,4 g
Potas: 446,5 mg
Wapń: 34,5 mg
Magnez: 17,2 mg
Żelazo: 1,1 mg
Cynk: 0,24 mg
Witamina A: 105 μg
Beta-karoten: 632,1 μg
Witamina E: 1,84 mg
Witamina B1: 0,13 mg
Witamina B2: 0,08 mg
Witamina B3: 1,05 mg
Witamina B6: 0,11 mg
Foliany: 6,5 μg
Witamina C: 11,2 mg

Powidła śliwkowe z rumem bez cukru

Powidła śliwkowe z rumem bez cukru

Mój syn bardzo lubi powidła śliwkowe, zamiast więc wszystko pakować do słoików, zostawiam mu je świeże i wyjada na bieżąco do budyniu, naleśników czy ciastek francuskich.
Przepis jest bardzo prosty więc zachęcam do skorzystania i zamknięcia śliwek w słoikach:)
Zapraszam i życzę Smacznego!
Czas przygotowania 10 minuty
Czas smażenia 1 godzina 30 minuty
Ilość porcji 700 g

Składniki
  

  • 1,5 kg dojrzałych śliwek węgierek waga przed drylowaniem
  • 50 ml wody
  • 50 ml rumu (u mnie biały, kubański) można pominąć

Przygotowanie
 

  • Śliwki myjemy, drylujemy, przekrawamy na pół, umieszczamy w dużym, raczej płaskim rondlu, najlepiej z grubym dnem, podlewamy wodą.
  • Rondel przykrywamy, zagotowujemy śliwki na średnim ogniu (owoce puszczą sok).
  • Powidła następnie smażymy na małym ogniu, bez przykrycia około 1 godzinę, odstawiamy do wystygnięcia, najlepiej na całą noc.
  • Następnego dnia ponownie smażymy powidła, aż masa stanie się gęsta, dodajemy na koniec rum, smażymy jeszcze kilka minut.
  • Gorące powidła blendujemy na jednolitą masę i przekładamy do gorących, wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcamy, odwracamy do góry dnem i najlepiej przykryte kocem pozostawiamy tak do wystygnięcia.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating