Powidła śliwkowe z rumem bez cukru
Mój syn bardzo lubi powidła śliwkowe, zamiast więc wszystko pakować do słoików, zostawiam mu je świeże i wyjada na bieżąco do budyniu, naleśników czy ciastek francuskich.Przepis jest bardzo prosty więc zachęcam do skorzystania i zamknięcia śliwek w słoikach:)Zapraszam i życzę Smacznego!
Czas przygotowania 10 minuty min.
Czas smażenia 1 godzina godzinę 30 minuty min.
Ilość porcji 700 g
Składniki
- 1,5 kg dojrzałych śliwek węgierek waga przed drylowaniem
- 50 ml wody
- 50 ml rumu (u mnie biały, kubański) można pominąć
Przygotowanie
- Śliwki myjemy, drylujemy, przekrawamy na pół, umieszczamy w dużym, raczej płaskim rondlu, najlepiej z grubym dnem, podlewamy wodą.
- Rondel przykrywamy, zagotowujemy śliwki na średnim ogniu (owoce puszczą sok).
- Powidła następnie smażymy na małym ogniu, bez przykrycia około 1 godzinę, odstawiamy do wystygnięcia, najlepiej na całą noc.
- Następnego dnia ponownie smażymy powidła, aż masa stanie się gęsta, dodajemy na koniec rum, smażymy jeszcze kilka minut.
- Gorące powidła blendujemy na jednolitą masę i przekładamy do gorących, wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcamy, odwracamy do góry dnem i najlepiej przykryte kocem pozostawiamy tak do wystygnięcia.