Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

  • Polewą karobową udekorowałam między innymi miodownik, tort karobowy z gruszkami, dyniowiec oraz piernik buraczkowy.
  • Polewa ta przeznaczona jest szczególnie dla osób, które nie mogą spożywać kakao.
  • Oleju kokosowego należy używać w kuchni w ograniczonych ilościach, ponieważ w jego składzie przeważają nasycone kwasy tłuszczowe, które sprzyjają powstawaniu chorób układu krążenia.
  • Polewa przeznaczona jest dla dzieci powyżej 3. roku życia.

Polewa karobowa

Polewa karobowa

Polewę karobową bardzo często wykorzystuję w kuchni mojego alergika. Stosuję ją do dekoracji ciast, tortów i deserów. Świetnie zastępuje czekoladę.
Czas przygotowania 10 minuty
Ilość porcji 150 ml

Składniki
  

  • 75 g cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 50 g wegańskiej margaryny lub oleju kokosowego
  • 2 łyżki karobu w proszku
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżki mleka roślinnego bezglutenowego

Przygotowanie
 

  • Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku, rozpuszczamy, mieszamy i gotujemy 5–7 minut aż do uzyskania gładkiej, gęstej konsystencji.
  • Wykorzystujemy ją od razu jeszcze ciepłą, polewa gęstnieje dopiero po wystudzeniu (jest wówczas idealna do wyjadania łyżeczką prosto z rondelka).

Related Posts

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating