Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

  • Trzeba uważać, aby nie przegapić momentu, gdy polewa kajmakowa gęstnieje. Co jakiś czas robimy próbę, wylewając kropelkę masy na talerzyk.
  • Gotowa polewa szybko twardnieje.
  • Twardniejącą polewę możemy wykorzystać do przygotowania domowych krówek. Warto wtedy wymieszać ją z sezamem albo amarantusem.
  • Zarówno mleko jaglane, jak i ryżowe warto przygotować samemu, gdyż będzie ono zdrowsze i bezpieczniejsze dla naszego alergika.
  • Mleko – i jaglane, i ryżowe – dostarcza białka roślinnego. Powinni o tym pamiętać szczególnie młodzi alergicy oraz sportowcy stosujący dietę wegetariańską.
  • Polewa ta przeznaczona jest dla dzieci od 3. roku życia.

Polewa kajmakowa

Polewa kajmakowa

Niestety to bardzo słodka propozycja. Na szczęście pojawia się w naszym domu raz lub dwa w roku. Dekoruję nią świąteczny mazurek lub tort karobowy z gruszkami.
Czas przygotowania 45 minuty

Składniki
  

  • 400 ml mleka jaglanego lub ryżowego
  • 300 g cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 3 łyżki wegańskiej margaryny lub masła klarowanego nie dla wegan

Przygotowanie
 

  • Na średnim ogniu rozgrzewamy w rondelku (najlepiej z grubym dnem) mleko, cukier i masło, gotujemy, aż masa zgęstnieje około 40 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Gdy masa stanie się jasnobursztynowa, a na ściankach rondelka pojawi się skruszony cukier, polewa jest gotowa.
  • Zdejmujemy rondelek z ognia, a polewę od razu przekładamy na przygotowane ciasto.

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating