Polędwiczki wieprzowe z karobem
To proste i szybkie danie, jeśli tylko wcześniej zamarynujemy mięso. Dodatek melasy sprawia, że mięso nabiera lekko słodkiego i ciekawego smaku. Bardzo często do tworzenia takiej marynaty używamy miodu, jednak dla alergika melasa z chleba świętojańskiego będzie bezpieczniejsza.
Czas przygotowania 15 minuty min.
Czas marynowania 1 godzina godzinę
Ilość porcji 10 sztuk
Kalorie 58 kcal
Składniki
- 200 g polędwiczki wieprzowej
- sól himalajska
- świeżo zmielony pieprz biały lub syczuański do smaku
- olej roślinny lub masło klarowane
na marynatę
- 2 łyżki melasy z chleba świętojańskiego lub syropu daktylowego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru opcjonalnie
- świeży sok z 1 pomarańczy
- 1 ząbek czosnku opcjonalnie
Przygotowanie
- Polędwiczkę myjemy, osuszamy, kroimy w plastry o grubości około 1,5 cm.
- Każdy kawałek mięsa delikatnie spłaszczamy przy użyciu drewnianej części tłuczka lub wewnętrzną częścią dłoni.
- Mieszamy ze sobą składniki marynaty.
- Mięso oprószamy pieprzem, umieszczamy w marynacie i wstawiamy do lodówki na godzinę.
- Rozgrzewamy patelnię-grill, rozprowadzamy na niej olej lub masło klarowane i smażymy polędwiczki po 2 minuty z każdej strony na rumiany kolor.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Podajemy gorące np. z ryżem i ulubionymi sałatami.