Polędwica z dorsza pieczona
Zapraszam na polędwicę z dorsza upieczoną w piekarniku.Życzę Smacznego!
Czas przygotowania 30 minuty min.
Ilość porcji 1
Składniki
- polędwica z dorsza ok. 250 g
- 2 plasterki cytryny
- świeży tymianek
- sól himalajska
- pieprz biały można pominąć
- olej roślinny
Przygotowanie
- Polędwicę z dorsza opłukujemy zimną wodą, dokładnie osuszamy, solimy z obu stron, oprószamy pieprzem, układamy na większym kawałku papieru do pieczenia.
- Rybę smarujemy olejem, układamy na niej obrane ze skórki plasterki cytryny oraz gałązki świeżego tymianku.
- Nagrzewamy piekarnik do 170°C w opcji z termoobiegiem.
- Rogi papieru składamy do siebie i tworząc sakiewkę, zawijamy rybę, zawiązujemy kawałkiem sznurka.
- Sakiewkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.
- Upieczonego dorsza wyjmujemy z piekarnika, otwieramy sakiewkę (ostrożnie, bo po otwarciu wydostaje się gorąca para!).
- Rybę przekładamy na talerz i podajemy np. z sałatką z kaszy jaglanej i warzyw.