Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Polędwica z dorsza pieczona

Polędwica z dorsza pieczona

Zapraszam na polędwicę z dorsza upieczoną w piekarniku.
Życzę Smacznego!
Czas przygotowania 30 minuty
Ilość porcji 1

Składniki
  

  • polędwica z dorsza ok. 250 g
  • 2 plasterki cytryny
  • świeży tymianek
  • sól himalajska
  • pieprz biały można pominąć
  • olej roślinny

Przygotowanie
 

  • Polędwicę z dorsza opłukujemy zimną wodą, dokładnie osuszamy, solimy z obu stron, oprószamy pieprzem, układamy na większym kawałku papieru do pieczenia.
  • Rybę smarujemy olejem, układamy na niej obrane ze skórki plasterki cytryny oraz gałązki świeżego tymianku.
  • Nagrzewamy piekarnik do 170°C w opcji z termoobiegiem.
  • Rogi papieru składamy do siebie i tworząc sakiewkę, zawijamy rybę, zawiązujemy kawałkiem sznurka.
  • Sakiewkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.
  • Upieczonego dorsza wyjmujemy z piekarnika, otwieramy sakiewkę (ostrożnie, bo po otwarciu wydostaje się gorąca para!).
  • Rybę przekładamy na talerz i podajemy np. z sałatką z kaszy jaglanej i warzyw.

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating