Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

  • Mąka orkiszowa w porównaniu do mąki pszennej jest dobrym źródłem potasu, żelaza, cynku, magnezu i witamin z grupy B.
  • Takie pierogi zawierają również kwas foliowy.
  • Pierogi z mięsem możemy podać dzieciom po 1. roku życia.

Pierogi z mięsem (babci Broni)

30 sztuk, 1542 kcal

1 sztuka: 51 kcal

Białko: 3 g

Tłuszcze: 1,7 g

Węglowodany: 5,5 g

Błonnik: 0,6 g

Potas: 66,3 mg

Wapń: 3,8 mg

Żelazo: 0,5 mg

Magnez: 14,8 mg

Foliany: 6,7 µg

NKT: 0,2 g

  • Przy podejrzeniu alergii na mięso warto zrobić testy alergologiczne (IgE) z krwi.
  • Najczęściej jest to panel kilkudziesięciu alergenów pokarmowych, w którym można się przebadać pod kątem wieprzowiny, wołowiny, baraniny czy kurczaka.
  • Domowym sposobem możemy zrobić test wargowy, nie jest on jednak w pełni miarodajny.
  • Stosuje się go przy próbach prowokacji, po diecie eliminacyjnej. Polega on na podaniu sprawdzanego pokarmu do jamy ustnej lub pod język. Po około 1 minucie pokarm należy wypluć i ocenić występowanie objawów miejscowych, takich jak swędzenie, pieczenie, obrzęk.

Pierogi z mięsem (babci Broni)

Pierogi z mięsem (babci Broni)

W naszym domu najlepsze pierogi przygotowuje babcia Bronia. Niezależnie od farszu są zawsze wyśmienite. Męska część rodziny zdecydowanie wybiera pierogi z mięsem. Ja wolę pierogi z kaszą lub warzywami, a moja córka pierogi z owocami. Te z mięsem możemy podać także do czerwonego barszczu.
Czas przygotowania 45 minuty
Ilość porcji 30 sztuk
Kalorie 51 kcal

Składniki
  

  • ciasto na pierogi*
  • farsz mięsny*

Przygotowanie
 

  • W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i łyżką oleju.
  • Ciasto na pierogi cienko rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy, wykrawamy z niego koła o średnicy około 5 cm.
  • Na każde koło nakładamy wcześniej przygotowany farsz. Ciasto składamy na pół. Maczamy palce w mące, zlepiamy środek pieroga, a potem brzegi, tworząc tzw. falbankę. Odkładamy na powierzchnię posypaną mąką.
  • Do gotującej się wody wkładamy po kilka pierogów. Mieszamy, aby nie przywarły do dna. Kiedy wypłyną na powierzchnię, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 2­–3 minuty.
  • Dolewamy do garnka pół szklanki zimnej wody, a następnie wyciągamy pierogi (najlepiej łyżką cedzakową).
  • Ugotowane pierogi układamy na dużym talerzu. Kiedy obeschną z jednej strony, przekładamy je na suchy talerz lub podajemy od razu do jedzenia okraszone zeszkloną cebulką.

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating