Pierogi z mięsem (babci Broni)
W naszym domu najlepsze pierogi przygotowuje babcia Bronia. Niezależnie od farszu są zawsze wyśmienite. Męska część rodziny zdecydowanie wybiera pierogi z mięsem. Ja wolę pierogi z kaszą lub warzywami, a moja córka pierogi z owocami. Te z mięsem możemy podać także do czerwonego barszczu.
Czas przygotowania 45 minuty min.
Ilość porcji 30 sztuk
Kalorie 51 kcal
Składniki
- ciasto na pierogi*
- farsz mięsny*
Przygotowanie
- W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i łyżką oleju.
- Ciasto na pierogi cienko rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy, wykrawamy z niego koła o średnicy około 5 cm.
- Na każde koło nakładamy wcześniej przygotowany farsz. Ciasto składamy na pół. Maczamy palce w mące, zlepiamy środek pieroga, a potem brzegi, tworząc tzw. falbankę. Odkładamy na powierzchnię posypaną mąką.
- Do gotującej się wody wkładamy po kilka pierogów. Mieszamy, aby nie przywarły do dna. Kiedy wypłyną na powierzchnię, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 2–3 minuty.
- Dolewamy do garnka pół szklanki zimnej wody, a następnie wyciągamy pierogi (najlepiej łyżką cedzakową).
- Ugotowane pierogi układamy na dużym talerzu. Kiedy obeschną z jednej strony, przekładamy je na suchy talerz lub podajemy od razu do jedzenia okraszone zeszkloną cebulką.