Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

  • Kapusta kiszona to źródło witaminy C, która jest jednym z przeciwutleniaczy oraz odpowiada za wzmocnienie odporności.
  • Kiszonki (kapusta, ogórki) to źródła probiotyków, które również biorą udział w kształtowaniu naszej odporności oraz zapobiegają biegunkom po terapii antybiotykowej.
  • Takie pierogi możemy podać dzieciom od 3. roku życia.

Pierogi z kapustą i kaszą gryczaną (babci Broni)

Pierogi z kapustą i kaszą gryczaną (babci Broni)

To ulubione pierogi w naszej rodzinie. Polane ciemnym sosem grzybowym, podane w towarzystwie kompotu z suszu, stanowią jedno z podstawowych dań wigilijnych w naszym domu.
Przepis na pierogi bezglutenowe znajdziesz w książce „Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie. Wielki Powrót”.
Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 20 minuty
Ilość porcji 60 szt.

Składniki
  

na ciasto pierogowe

  • 500 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczk. drobnej soli morskiej
  • 1 łyż. oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 250 ml ciepłej, przegotowanej wody + 60 ml dodatkowej wody

na farsz

  • 200 g kapusty kiszonej
  • 100 g kaszy gryczanej średnio palonej
  • 1 biała cebula
  • 2-3 łyż. oleju rzepakowego
  • pół łyżeczk. soli morskiej

Przygotowanie
 

farsz

  • Kapustę płuczemy, drobno kroimy, umieszczamy w niedużym garnku, zalewamy wodą do połowy jej wysokości i dusimy pod przykryciem około 20 minut, odcedzamy.
  • Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy.
  • Drobno pokrojoną cebulę rumienimy na rozgrzanej patelni, dodajemy kapustę kiszoną i podsmażamy przez mniej więcej 10 minut, podlewając kilkoma łyżkami wody, żeby się nie przypaliły.
  • Do usmażonej kapusty dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, studzimy.

ciasto na pierogi

  • Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej oraz ciepłą wodę, łączymy składniki, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (jeśli ciasto wydaje się za twarde, stopniowo dolewamy więcej wody).
  • Ciasto umieszczamy w naczyniu posypanym mąką, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na 10 minut, aby „odpoczęło”.

przygotowanie pierogów

  • W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i łyżką oleju.
  • Ciasto na pierogi cienko rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy, wykrawamy z niego koła o średnicy 5 cm.
  • Na środek każdego koła nakładamy łyżeczkę farszu, składamy ciasto na pół, umoczonymi w mące palcami zlepiamy jego brzegi, tworząc tzw. falbankę.
  • Gotowe pierogi odkładamy na powierzchnię posypaną mąką, przykrywamy.
  • Do gotującej się wody delikatnie wkładamy po kilka sztuk pierogów, mieszamy, aby pierogi nie przywarły do dna.
  • Kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię, zmniejszamy ogień i gotujemy je jeszcze około 3 minut.
  • Dolewamy do garnka pół szklanki zimnej wody, a następnie za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy pierogi.
  • Ugotowane pierogi układamy na dużym talerzu, kiedy obeschną z jednej strony, przekładamy je na drugi suchy talerz lub podajemy od razu do jedzenia.
  • Pierogi możemy okrasić przyrumienioną cebulką.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating