Pierogi z kapustą i kaszą gryczaną (babci Broni)
To ulubione pierogi w naszej rodzinie. Polane ciemnym sosem grzybowym, podane w towarzystwie kompotu z suszu, stanowią jedno z podstawowych dań wigilijnych w naszym domu.Przepis na pierogi bezglutenowe znajdziesz w książce „Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie. Wielki Powrót”.
Czas przygotowania 1 godzina godzinę
Czas gotowania 20 minuty min.
Ilość porcji 60 szt.
Składniki
na ciasto pierogowe
- 500 g mąki orkiszowej jasnej
- 1 łyżeczk. drobnej soli morskiej
- 1 łyż. oleju roślinnego np. rzepakowego
- 250 ml ciepłej, przegotowanej wody + 60 ml dodatkowej wody
na farsz
- 200 g kapusty kiszonej
- 100 g kaszy gryczanej średnio palonej
- 1 biała cebula
- 2-3 łyż. oleju rzepakowego
- pół łyżeczk. soli morskiej
Przygotowanie
farsz
- Kapustę płuczemy, drobno kroimy, umieszczamy w niedużym garnku, zalewamy wodą do połowy jej wysokości i dusimy pod przykryciem około 20 minut, odcedzamy.
- Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy.
- Drobno pokrojoną cebulę rumienimy na rozgrzanej patelni, dodajemy kapustę kiszoną i podsmażamy przez mniej więcej 10 minut, podlewając kilkoma łyżkami wody, żeby się nie przypaliły.
- Do usmażonej kapusty dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, studzimy.
ciasto na pierogi
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej oraz ciepłą wodę, łączymy składniki, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (jeśli ciasto wydaje się za twarde, stopniowo dolewamy więcej wody).
- Ciasto umieszczamy w naczyniu posypanym mąką, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na 10 minut, aby „odpoczęło”.
przygotowanie pierogów
- W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i łyżką oleju.
- Ciasto na pierogi cienko rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy, wykrawamy z niego koła o średnicy 5 cm.
- Na środek każdego koła nakładamy łyżeczkę farszu, składamy ciasto na pół, umoczonymi w mące palcami zlepiamy jego brzegi, tworząc tzw. falbankę.
- Gotowe pierogi odkładamy na powierzchnię posypaną mąką, przykrywamy.
- Do gotującej się wody delikatnie wkładamy po kilka sztuk pierogów, mieszamy, aby pierogi nie przywarły do dna.
- Kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię, zmniejszamy ogień i gotujemy je jeszcze około 3 minut.
- Dolewamy do garnka pół szklanki zimnej wody, a następnie za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy pierogi.
- Ugotowane pierogi układamy na dużym talerzu, kiedy obeschną z jednej strony, przekładamy je na drugi suchy talerz lub podajemy od razu do jedzenia.
- Pierogi możemy okrasić przyrumienioną cebulką.