Pęczotto z botwinką i jarmużem
Czas przygotowania 40 minuty min.
Ilość porcji 3
Składniki
- ok. 200 g pęczaku jęczmiennego
- 1 litr wody
- 1/2 łyżecz. soli
- pół pęczka botwinki
- 3-4 liście jarmużu
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 czerwonej cebuli można pominąć
- 2-3 łyż. oleju z pestek winogron
- sok z cytryny
Przygotowanie
- Kaszę jęczmienną dokładnie i kilkakrotnie płuczemy.
- Zagotowujemy litr wody z solą, wsypujemy wypłukany pęczak i gotujemy go ok. 30 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając, pęczak odcedzamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy drobno posiekany czosnek i cebulę.
- Liście botwinki i jarmużu dokładnie myjemy, pozbawiamy twardych części, kroimy lub rwiemy w mniejsze paseczki, dodajemy od razu na patelnię z czosnkiem i cebulą, solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i krótką chwilę smażymy do miękkości.
- Dodajemy ugotowaną kaszę, mieszamy, doprawiamy do smaku.