Pasztet z królika ze śliwkami
Pasztet z królika to ulubiony pasztet niewegański w mojej rodzinie. Dzięki batatowi i suszonym śliwkomjest słodkawy w smaku.
Czas przygotowania 1 godzina godzinę
Czas pieczenia 40 minuty min.
Ilość porcji 1 sztuka
Składniki
- 250 g mięsa z królika
- 50 g wątróbki z królika można pominąć, a zwiększyć odpowiednio ilość mięsa
- 150 g ugotowanego batatu
- 1/2 ugotowanej czerwonej cebuli
- 2 listki laurowe
- kilka ziarenek pieprzu syczuańskiego lub białego
- 2 łyżki świeżo zmielonego lnu złocistego
- 3 łyżki oleju z pestek winogron lub rzepakowego
- 3–4 łyżki wywaru z gotowania królika
- 1 łyżeczka suszonego tymianku płaska łyżeczka
- sól morska i świeżo zmielony pieprz biały do smaku
- 10–12 śliwek suszonych niesiarkowanych
dodatkowo
- foremka o wymiarach 24 x 10 cm
Przygotowanie
- W dużym garnku gotujemy wodę, dodajemy opłukane mięso z królika, zbieramy pianę, która powstanie podczas gotowania, dodajemy sól, listki laurowe, pieprz, cebulę, gotujemy na średnim ogniu, bez przykrycia.
- Po 20 minutach dodajemy wątróbkę, obrany batat, gotujemy do miękkości mięsa, około 30 minut.
- Mięso, cebulę i batat wyjmujemy z garnka, studzimy, odlewamy około 150 ml wywaru z królika.
- Mięso odkrawamy od kości i dwukrotnie mielemy, dodajemy zmieloną wątróbkę, ugotowaną cebulę i batat.
- Powstałą masę dokładnie mieszamy i jeszcze raz przepuszczamy przez maszynkę.
- Doprawiamy tymiankiem, lnem, solą i pieprzem do smaku, dolewamy olej.
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C w opcji z termoobiegiem.
- Foremkę smarujemy olejem, wykładamy papierem do pieczenia, wypełniamy połową masy pasztetowej. Na środek masy, wzdłuż dłuższego boku wciskamy sześć suszonych śliwek, przykrywamy pozostałą ilością pasztetu, na wierzchu ponownie układamy sześć śliwek, lekko wciskając je w masę.
- Pasztet wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut.
- Upieczony pasztet wyjmujemy wraz z papierem, pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia (najlepiej przez noc).