Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

  • Pasztet możemy przechowywać w lodówce 3–4 dni.
  • Do pasztetu dodajemy tylko te przyprawy i zioła, które są dozwolone w diecie alergika.
  • Im mniejsza foremka, tym krótszy czas pieczenia pasztetu.
  • Zamiast śliwek możemy dodać suszoną żurawinę. Batat możemy zamienić na dynię.
  • Pasztet ten mogą spożywać osoby zarówno z alergią na białko mleka krowiego, białko jaja kurzego oraz z alergią na mięso wieprzowe.
  • Mięso z królika to źródło pełnowartościowego białka (21 g/100 g), żelaza (2,6 mg/100 g) oraz witamin z grupy B.
  • Danie to można podawać dzieciom powyżej 2. roku życia.

Pasztet z królika ze śliwkami

Pasztet z królika ze śliwkami

Pasztet z królika to ulubiony pasztet niewegański w mojej rodzinie. Dzięki batatowi i suszonym śliwkomjest słodkawy w smaku. 
Czas przygotowania 1 godzina
Czas pieczenia 40 minuty
Ilość porcji 1 sztuka

Składniki
  

  • 250 g mięsa z królika
  • 50 g wątróbki z królika można pominąć, a zwiększyć odpowiednio ilość mięsa
  • 150 g ugotowanego batatu
  • 1/2 ugotowanej czerwonej cebuli
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziarenek pieprzu syczuańskiego lub białego
  • 2 łyżki świeżo zmielonego lnu złocistego
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron lub rzepakowego
  • 3–4 łyżki wywaru z gotowania królika
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku płaska łyżeczka
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz biały do smaku
  • 10–12 śliwek suszonych niesiarkowanych

dodatkowo

  • foremka o wymiarach 24 x 10 cm

Przygotowanie
 

  • W dużym garnku gotujemy wodę, dodajemy opłukane mięso z królika, zbieramy pianę, która powstanie podczas gotowania, dodajemy sól, listki laurowe, pieprz, cebulę, gotujemy na średnim ogniu, bez przykrycia.
  • Po 20 minutach dodajemy wątróbkę, obrany batat, gotujemy do miękkości mięsa, około 30 minut.
  • Mięso, cebulę i batat wyjmujemy z garnka, studzimy, odlewamy około 150 ml wywaru z królika.
  • Mięso odkrawamy od kości i dwukrotnie mielemy, dodajemy zmieloną wątróbkę, ugotowaną cebulę i batat.
  • Powstałą masę dokładnie mieszamy i jeszcze raz przepuszczamy przez maszynkę.
  • Doprawiamy tymiankiem, lnem, solą i pieprzem do smaku, dolewamy olej.
  • Nagrzewamy piekarnik do 180°C w opcji z termoobiegiem.
  • Foremkę smarujemy olejem, wykładamy papierem do pieczenia, wypełniamy połową masy pasztetowej. Na środek masy, wzdłuż dłuższego boku wciskamy sześć suszonych śliwek, przykrywamy pozostałą ilością pasztetu, na wierzchu ponownie układamy sześć śliwek, lekko wciskając je w masę.
  • Pasztet wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut.
  • Upieczony pasztet wyjmujemy wraz z papierem, pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia (najlepiej przez noc).

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating