Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Pączki tradycyjne (babci Broni)

Pączki tradycyjne

Składniki
  

  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru pudru trzcinowego
  • 250 ml ciepłej wody lub napoju orkiszowego
  • 75 ml stopionej wegańskiej margaryny lub oleju roślinnego
  • 500 g mąki orkiszowej jasnej
  • szczypta soli morskiej
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki alkoholu
  • cukier puder do posypania
  • domowa gęsta konfitura truskawkowa lub śliwkowa albo gęsty dżem
  • 1-1,5 l oleju ryżowego lub rzepakowego do smażenia

dodatkowo:

  • cukier puder do posypania lub lukier klonowy

Przygotowanie
 

  • Drożdże rozkruszamy, posypujemy jedną łyżką cukru, dolewamy 100 ml ciepłej, ale nie gorącej wody (lub mleka), mieszamy i dodajemy dwie łyżki mąki. Ponownie mieszamy, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na mniej więcej 15 minut.
  • Margarynę topimy, odstawiamy do schłodzenia.
  • Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, łyżkę cukru, rozczyn z drożdży, ekstrakt z wanilii, alkohol, pozostałą wodę lub mleko i wyrabiamy ciasto.
  • Stopniowo dolewamy płynny tłuszcz, wyrabiamy około 10 minut; ciasto powinno odchodzić od ręki.
  • Wyrobione ciasto umieszczamy w natłuszczonej misce, przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na mniej więcej 2 godziny.
  • Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę posmarowaną olejem, rozkładamy dłońmi lub wałkujemy na grubość 1 cm.
  • Wykrawamy krążki o średnicy około 6 cm, odkładamy na natłuszczoną powierzchnię na 15 minut.
  • Na jeden krążek ciasta nakładamy porcję konfitury lub dżemu, przykrywamy drugim krążkiem, dokładnie zlepiamy brzegi oprószonymi mąką palcami.
  • Zlepiony pączek okrawamy większą szklanką, wyrównując w ten sposób jego brzegi.
  • Przygotowane pączki układamy na natłuszczonej powierzchni, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na czas nagrzewania się oleju, czyli 15–20 minut.
  • W szerokim garnku z grubym dnem, na średnim ogniu rozgrzewamy olej do temperatury 175°C, delikatnie nakładamy po kilka pączków (muszą swobodnie pływać.
  • Smażymy 2 minuty z obu stron, wykładamy na papierowy ręcznik, odsączamy z nadmiaru tłuszczu, studzimy, przekładamy na talerz oprószamy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem.
  • Podajemy przestudzone.

Related Posts

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating