Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

  • Taką owsiankę można podać dzieciom powyżej 2 roku życia.
  • Ta owsianka to źródło potasu, magnezu, cynku, witamin A, C oraz witamin z grupy B, folianów i beta karotenu.

Owsianka pomidorowa bez gotowania

1 porcja, 598 kcal

Białko: 17,4 g

Tłuszcze: 21,2 g

Węglowodany: 75,8 g

WW: 7,6

Błonnik: 15,1 g

Potas: 1203 mg

Wapń: 139 mg

Żelazo: 7,5 mg

Magnez: 249,6 mg

Cynk: 5 mg

Witamina A: 407,3 µg

Witamina E: 7,3 mg

Foliany: 100,1 µg

Beta-karoten: 2592,5 µg

Witamina C: 114,7 mg

Witamina B1: 0,8 mg

Witamina B6: 0,7 mg

  • Pomidory mogą wywołać reakcje alergiczne u osób z alergią na pyłki traw i lateks.
  • Na ogórki powinni uważać alergicy reagujący na pyłki ambrozji.
  • Słonecznik z kolei może uczulać osoby z alergią na pyłki bylicy.

Owsianka pomidorowa bez gotowania

Owsianka pomidorowa bez gotowania

Czas przygotowania 15 minuty
Ilość porcji 1
Kalorie 598 kcal

Składniki
  

  • 6 łyżek płatków owsianych bezglutenowych górskich
  • 100 ml gorącej przegotowanej wody
  • 100 ml przetartych pomidorów lub passaty pomidorowej
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego (można pominąć lub zastąpić zmielonymi pestkami dyni)
  • 1/2 łyżeczki syropu daktylowego lub klonowego
  • sól himalajska drobna
  • świeży ogórek pozbawiony pestek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka ziaren słonecznika
  • 1 yżeczka oleju lnianego

Przygotowanie
 

  • Płatki owsiane zalewamy gorącą przegotowaną wodą, odstawiamy na 5 minut.
  • Dodajemy przetarte pomidory, mieszamy i ponownie odstawiamy na 5minut.
  • Wsypujemy świeżo zmielone siemię lniane, dokładnie mieszamy, odstawiamy na 3 minuty.
  • Doprawiamy do smaku solą i syropem daktylowym.
  • W tym czasie prażymy pestki słonecznika.
  • Ogórek obieramy ze skórki, wydrążamy. Paprykę myjemy, oczyszczamy. Tak przygotowane warzywa kroimy w drobną kostkę.
  • Owsiankę przekładamy do miseczki, posypujemy warzywami i uprażonymi ziarnami. Podajemy z łyżeczkę oleju lnianego, mieszamy.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating