Owsianka pomidorowa bez gotowania
Czas przygotowania 15 minuty min.
Ilość porcji 1
Kalorie 598 kcal
Składniki
- 6 łyżek płatków owsianych bezglutenowych górskich
- 100 ml gorącej przegotowanej wody
- 100 ml przetartych pomidorów lub passaty pomidorowej
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego (można pominąć lub zastąpić zmielonymi pestkami dyni)
- 1/2 łyżeczki syropu daktylowego lub klonowego
- sól himalajska drobna
- świeży ogórek pozbawiony pestek
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 łyżeczka ziaren słonecznika
- 1 yżeczka oleju lnianego
Przygotowanie
- Płatki owsiane zalewamy gorącą przegotowaną wodą, odstawiamy na 5 minut.
- Dodajemy przetarte pomidory, mieszamy i ponownie odstawiamy na 5minut.
- Wsypujemy świeżo zmielone siemię lniane, dokładnie mieszamy, odstawiamy na 3 minuty.
- Doprawiamy do smaku solą i syropem daktylowym.
- W tym czasie prażymy pestki słonecznika.
- Ogórek obieramy ze skórki, wydrążamy. Paprykę myjemy, oczyszczamy. Tak przygotowane warzywa kroimy w drobną kostkę.
- Owsiankę przekładamy do miseczki, posypujemy warzywami i uprażonymi ziarnami. Podajemy z łyżeczkę oleju lnianego, mieszamy.