Owsianka kokosowa z malinami i masłem migdałowym
Czas przygotowania 20 minuty min.
Ilość porcji 2
Kalorie 416 kcal
Składniki
- 250 ml mleka kokosowego (60% zawartości kokosa)
- 250 ml przegotowanej wody
- 2 łyżki syropu klonowego
- 10 łyżek płatków owsianych bezglutenowych górskich
dodatkowo
- maliny (świeże lub mrożone) opcjonalnie
- 2 łyżki syropu klonowego opcjonalnie
- 2 łyżeczki masła migdałowego lub orzechowego opcjonalnie
- płatki migdałowe opcjonalnie
Przygotowanie
- Mleko kokosowe łączymy z wodą i podgrzewamy, dodajemy syrop klonowy.
- Wsypujemy płatki owsiane, gotujemy na średnim ogniu, aż płatki zmiękną i owsianka zgęstnieje.
- Jeśli dysponujemy mrożonymi malinami, umieszczamy je w niedużym garnku, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż się rozmrożą. Możemy do nich dodać dwie łyżki syropu klonowego, dzięki czemu uzyskamy owoce w słodkim syropie.
- Podajemy na ciepło.