Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

  • Taką owsiankę bez syropu klonowego można podać dzieciom od 1. roku życia.
  • Taka owsianka jest źródłem potasu, wapnia, magnezu, żelaza, witamin B2, E i C.

Owsianka kokosowa z malinami i masłem migdałowym

2 porcje, 832 kcal

1 porcja: 416 kcal

Białko: 10g

Tłuszcze: 19,5g

Węglowodany: 45g

WW = 4,5

Błonnik: 10g

Potas: 783mg

Wapń: 152mg

Magnez: 170 mg

Żelazo: 4,6mg

Witamina B2: 0,5 mg

Witamina E: 5,3 mg

Witamina C: 22 mg

  • Migdały i mleko migdałowe mogą wywołać reakcje alergiczne u osób z alergią na orzechy.
  • Masła orzechowego nie powinny spożywać osoby z alergią na nasiona roślin strączkowych.

Owsianka kokosowa z malinami i masłem migdałowym

Owsianka kokosowa z malinami i masłem migdałowym

Czas przygotowania 20 minuty
Ilość porcji 2
Kalorie 416 kcal

Składniki
  

  • 250 ml mleka kokosowego (60% zawartości kokosa)
  • 250 ml przegotowanej wody
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 10 łyżek płatków owsianych bezglutenowych górskich

dodatkowo

  • maliny (świeże lub mrożone) opcjonalnie
  • 2 łyżki syropu klonowego opcjonalnie
  • 2 łyżeczki masła migdałowego lub orzechowego opcjonalnie
  • płatki migdałowe opcjonalnie

Przygotowanie
 

  • Mleko kokosowe łączymy z wodą i podgrzewamy, dodajemy syrop klonowy.
  • Wsypujemy płatki owsiane, gotujemy na średnim ogniu, aż płatki zmiękną i owsianka zgęstnieje.
  • Jeśli dysponujemy mrożonymi malinami, umieszczamy je w niedużym garnku, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż się rozmrożą. Możemy do nich dodać dwie łyżki syropu klonowego, dzięki czemu uzyskamy owoce w słodkim syropie.
  • Gotową owsiankę przekładamy do miseczek, dodajemy po łyżeczce masła migdałowego, porcję malin i posypujemy płatkami migdałów.
  • Podajemy na ciepło.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating