Owsianka karobowa z cukinią i jabłkiem
Czas przygotowania 15 minuty min.
Ilość porcji 1
Kalorie 437 kcal
Składniki
- 250 ml dowolnego napoju roślinnego
- ½ małej cukinii (ok. 100 g)
- ½ jabłka
- 2 łyżki melasy z chleba świętojańskiego
- 5 łyżek płatków owsianych bezglutenowych górskich
Przygotowanie
- Napój umieszczamy w niedużym garnku. Cukinię oraz jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do napoju. Mieszamy, podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia.
- Blendujemy, dodajemy melasę, mieszamy.
- Wsypujemy płatki owsiane, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu, aż płatki zmiękną, a owsianka zgęstnieje.
- Przekładamy owsiankę do miseczki. Możemy podać z dodatkową porcją startego jabłka.