Owsianka jagodowa
Czas przygotowania 15 minuty min.
Ilość porcji 2
Kalorie 380 kcal
Składniki
- 400 ml napoju ryżowego lub innego dozwolonego
- 3 łyżki jagód mrożonych lub świeżych
- 10 łyżek płatków owsianych bezglutenowych górskich
dodatkowo
- 1 jabłko lub gruszka opcjonalnie
- 2 łyżki syropu klonowego opcjonalnie
- 2 łyżeczki łuskanych nasion konopi opcjonalnie
Przygotowanie
- Napój podgrzewamy w niedużym garnku, dodajemy jagody, zagotowujemy na średnim ogniu.
- Wsypujemy płatki owsiane, delikatnie mieszamy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 3 minuty pod przykryciem.
- Garnek odkrywamy i gotujemy minutę, aż płatki zmiękną.
- W tym czasie na małej patelni rozgrzewamy syrop klonowy, układamy na nim plasterki jabłka i karmelizujemy przez chwilę z obu stron.
- Owsiankę przekładamy do miseczek, podajemy ze skarmelizowanym jabłkiem i nasionami konopi.