Owsianka dyniowa z pieczonym jabłkiem
Owsianka dyniowa z pieczonym jabłkiem to pożywne śniadanie, które dostarcza bogatego zestawu składników odżywczych, w tym błonnika, witamin, minerałów i antyoksydantów. Dzięki dodatkowi dyni piżmowej i jabłek, zapewnia naturalną słodycz i dodatkowe wartości odżywcze. Idealna na rozpoczęcie dnia, dostarczając energii i wspomagając zdrowie.Zapraszam po przepis i życzę Smacznego!Jeśli szukasz pomysłów na nietypowe śniadania, to polecam gofry. W e-booku pt. "30 przepisów na… GOFRY" znajdziesz sprawdzone i chrupiące propozycje na słodko i wytrawnie, z glutenem i bez glutenu oraz wegańskie.
Czas przygotowania 15 minuty min.
Ilość porcji 2
Kalorie 848 kcal
Składniki
- 400 ml napoju roślinnego lub 200 ml napoju i 200 ml wody
- 1 laska cynamonu
- 1/2 szkl. startej dyni piżmowej
- 8 łyż. płatków owsianych bezglutenowych górskich
- 2 pieczone jabłka
- syrop klonowy do smaku
- cynamon cejloński można pominąć
Przygotowanie
- Napój przelewamy do garnka, dodajemy laskę cynamonu i podgrzewamy, dodajemy startą dynię, gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut.
- Wsypujemy płatki owsiane i zmniejszamy ogień, gotujemy przez kolejne 5 minut lub do uzyskania odpowiedniej gęstości.
- Dodajemy kawałki upieczonego jabłka bez skórki, mieszamy, doprawiamy do smaku syropem klonowym.
- Podajemy na ciepło z dodatkiem cynamonu.
Dodatkowe informacje
1 porcja owsianki to 424 kcal