Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

  • Taką owsiankę ze świeżymi truskawkami można podawać dzieciom już od 1. roku życia.
  • Jest źródłem potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku, witamin: A, C i witamin z grupy B.

Owsianka czekoladowa ze skarmelizowanymi truskawkami

1 porcja, 590 kcal

Białko: 9,3g

Tłuszcze: 17,1g

Węglowodany: 96g

WW = 9,6

Błonnik: 8g

Potas: 657mg

Wapń: 389mg

Magnez: 168,5 mg

Żelazo: 4mg

Cynk: 3,1 mg

Witamina A: 161µg

Witamina B1: 0,4 mg

Witamina B2: 0,8 mg

Witamina B12: 1,6 µg

Witamina C: 27 mg

  • Truskawki są silnym alergenem, na który często reagują małe dzieci.
  • Migdały mogą wywołać reakcje alergiczne u dzieci z alergią na orzechy.
  • Na daktyle powinny uważać osoby z alergią na pyłki brzozy i traw.

Owsianka czekoladowa ze skarmelizowanymi truskawkami

Owsianka czekoladowa ze skarmelizowanymi truskawkami

Czas przygotowania 10 minuty
Ilość porcji 1

Składniki
  

na owsiankę

  • 250 ml napoju roślinnego np. ryżowego
  • 4 daktyle bez pestki
  • 5 łyż. płatków owsianych bezglutenowych
  • 4 kostki ciemnej wegańskiej czekolady

na karmelizowane truskawki

  • 4 truskawki
  • 2 łyż. syropu klonowego
  • płatki migdałów

Przygotowanie
 

  • Daktyle kroimy w krążki, wkładamy do niedużego garnka i zalewamy mlekiem roślinnym.
  • Napój podgrzewamy na średnim ogniu przez minutę, nie gotujemy, dodajemy płatki owsiane, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 2 minuty.
  • Dodajemy kawałki czekolady, mieszamy i gotujemy przez minutę.
  • W tym samym czasie na niedużej patelni rozgrzewamy syrop klonowy i układamy na nim plasterki truskawek, smażymy przez chwilę.
  • Na drugiej patelni prażymy płatki migdałów.
  • Gotową owsiankę wykładamy do miseczki, przybieramy truskawkami, polewamy sokiem, który się wytworzył z ich karmelizowania i posypujemy płatkami migdałów.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating