Owsianka czekoladowa ze skarmelizowanymi truskawkami
Czas przygotowania 10 minuty min.
Ilość porcji 1
Składniki
na owsiankę
- 250 ml napoju roślinnego np. ryżowego
- 4 daktyle bez pestki
- 5 łyż. płatków owsianych bezglutenowych
- 4 kostki ciemnej wegańskiej czekolady
na karmelizowane truskawki
- 4 truskawki
- 2 łyż. syropu klonowego
- płatki migdałów
Przygotowanie
- Daktyle kroimy w krążki, wkładamy do niedużego garnka i zalewamy mlekiem roślinnym.
- Napój podgrzewamy na średnim ogniu przez minutę, nie gotujemy, dodajemy płatki owsiane, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 2 minuty.
- Dodajemy kawałki czekolady, mieszamy i gotujemy przez minutę.
- W tym samym czasie na niedużej patelni rozgrzewamy syrop klonowy i układamy na nim plasterki truskawek, smażymy przez chwilę.
- Na drugiej patelni prażymy płatki migdałów.
- Gotową owsiankę wykładamy do miseczki, przybieramy truskawkami, polewamy sokiem, który się wytworzył z ich karmelizowania i posypujemy płatkami migdałów.