Owsianka z chia i karmelizowanymi śliwkami
Owsianka z chia i karmelizowanymi śliwkami jest bogata w błonnik, zdrowe tłuszcze (zwłaszcza z nasion chia), węglowodany oraz różnorodne witaminy i minerały. Może być odpowiednia dla osób na diecie bezglutenowej i roślinnej. Jednak, jak każdy posiłek, powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb żywieniowych i alergii. Zapraszam po przepis.
Czas przygotowania 15 minuty min.
Ilość porcji 1
Składniki
- 200 ml napoju roślinnego bezglutenowego
- 4 łyż. bezglutenowych płatków owsianych górskich
- 1 łyż. nasion chia
- 1/2 banana
- 1/4 jabłka
- 3 śliwki
- sok z ½ pomarańczy
- duża szczypta cynamonu u mnie cejloński
- 1 łyżecz. syropu klonowego lub daktylowego
Przygotowanie
- Mleko umieszczamy w niedużym garnku, wsypujemy nasiona chia, podgrzewamy.
- Dodajemy płatki owsiane, pokrojone na mniejsze kawałki banan i jabłko.
- Gotujemy na średnim ogniu (u mnie 5-6 w kuchence indukcyjnej) aż płatki będą wystarczająco miękkie (ok. 2-3 minuty).
- W tym czasie na niedużej patelni umieszczamy świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, syrop klonowy i cynamon, mieszamy, podgrzewamy.
- Dokładamy ćwiartki lub połówki śliwek bez pestek, skórką do góry, smażymy na średnim ogniu do momentu zredukowania się płynów na patelni.
- Owsiankę nakładamy do miseczki, dodajemy karmelizowane śliwki i polewamy je sokiem z patelni, podajemy na ciepło.