Owsianka chia z karmelizowaną gruszką
Owsianka chia z karmelizowaną gruszką to jedna z tych propozycji śniadaniowych, które możesz zaserwować dziecku przed wyjściem do szkoły. Przygotowując ją, zaczynam od karmelizowania gruszek i w trakcie tej czynności nastawiam garnek z owsianką. Dodatek nasion chia sprawia, że staje się ona nie tylko bogata w błonnik, który jest nam niezbędny do odpowiedniego funkcjonowania jelit, ale także w wartościowe białko i kwasy tłuszczowe omega-3. Niedojrzały banan zawiera węglowodany, głównie skrobię odporną, która jest korzystna dla zdrowia jelit. Dostarcza również potasu, witaminy B6 i witaminy C.Zapraszam po przepis i życzę Smacznego!
Czas przygotowania 15 minuty min.
Ilość porcji 2
Składniki
- 300 ml napoju roślinnego, bezglutenowego u mnie owsiany
- 5-6 łyż. płatków owsianych bezglutenowych
- 1 banan
- 1 łyż. nasion chia
- 1 twarda gruszka
- 2 łyż. syropu klonowego
- sok z jednej pomarańczy
- szczypta cynamonu, najlepiej cejlońskiego można pominąć
Przygotowanie
- W niedużym garnku podgrzewamy mleko roślinne z dodatkiem pokrojonego na mniejsze kawałki banana.
- Wsypujemy płatki owsiane i gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez minutę, często mieszając.
- Dodajemy nasiona chia i gotujemy do momentu wchłonięcia się mleka.
- Owsiankę wykładamy do miseczek i podajemy ze skarmelizowaną gruszką.