Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

  • Dla dzieci od 6 miesiąca życia, rozpoczynających żywienie stałe, owsianka powinna być odpowiednio gładka i łatwa do połknięcia. Można ją zmiksować, aby uzyskać odpowiednią teksturę.
  • Początkowo należy unikać dodawania do owsianki składników mogących wywołać alergie (jak nasiona chia czy syrop klonowy). Maluchom nie podajemy składników dosładzających.
  • Banan i gruszka to bezpieczne pierwsze owoce do wprowadzenia. Z czasem, gdy dziecko przyzwyczai się do różnych smaków i tekstur, możesz dodawać różnorodne owoce oraz niewielkie ilości cynamonu dla urozmaicenia smaku.
  • Osoby z alergią na nikiel mogą zamienić nasiona chia na siemię lniane, które wykazuje niską zawartość niklu.
  • Nasiona lnu: Są dobrym źródłem błonnika i kwasów omega-3, podobnie jak nasiona chia.
  • Innym wartościowym zamiennikiem chia w tym daniu, może być mak, bogaty w wapń.
  • Napoje roślinne mogą zawierać różne ilości niklu w zależności od głównego składnika.
  • Napoje owsiane zwykle mają umiarkowaną zawartość niklu, ale warto zwrócić uwagę na konkretne marki i ich skład.
  • Owies jest zbożem o stosunkowo niskiej zawartości niklu. Jednakże, należy pamiętać, że owies może różnić się zawartością niklu w zależności od miejsca uprawy.
  • Nasiona chia mają umiarkowaną zawartość niklu, więc należy je spożywać z umiarem!
  • Warto pamiętać, że indywidualna tolerancja na nikiel może się różnić, dlatego zaleca się konsultację z dietetykiem lub lekarzem w przypadku wątpliwości.

Owsianka chia z karmelizowaną gruszką

2 porcje, 632 kcal

1 porcja: 316 kcal

Białko: 5,1g

Tłuszcze: 4,9g

Węglowodany: 59,5g

WW: 5,9

Błonnik: 6,90g

Potas: 57,9mg

Wapń: 223,5mg

Żelazo: 2,2mg

Magnez: 96,5mg

Witamina C: 27,7mg

Witamina B2: 0,4mg

  • Płatki owsiane są uważane za produkt o umiarkowanej zawartości niklu. Typowa zawartość niklu w płatkach owsianych wynosi zazwyczaj od około 0,2 do 0,4 mikrogramów na gram (µg/g)
  • Owies naturalnie nie zawiera glutenu. Niestety często jest przetwarzany w tych samych zakładach co pszenica, co może prowadzić do zanieczyszczenia glutenem. Dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu, ważne jest, aby wybierać produkty owsiane certyfikowane jako bezglutenowe.
  • Osoby z alergią na cytrusy powinny pominąć sok z pomarańczy.
  • Alergie na cynamon są rzadkie, jeśli jednak odczuwasz reakcje po jego spożyciu, pomiń w przepisie.
  • Z uwagi na fakt, że cynamon zmniejsza reakcję zapalną i neutralizuje działanie histaminy w organizmie, zwalcza objawy alergii i łagodzi objawy astmy.
  • Warto wiedzieć, że do reakcji krzyżowych może dojść między cynamonem a balsamem peruwiańskim – naturalną mieszaniną zapachową i smakową uzyskiwaną z kory drzewa Myroxylon balsamum. Balsam peruwiański zawiera cynamaldehyd, który jest również głównym składnikiem cynamonu. Osoby uczulone na balsam peruwiański mogą mieć reakcje alergiczne na cynamon i odwrotnie.

Owsianka chia z karmelizowaną gruszką

Owsianka chia z karmelizowaną gruszką

Owsianka chia z karmelizowaną gruszką to jedna z tych propozycji śniadaniowych, które możesz zaserwować dziecku przed wyjściem do szkoły. Przygotowując ją, zaczynam od karmelizowania gruszek i w trakcie tej czynności nastawiam garnek z owsianką.
Dodatek nasion chia sprawia, że staje się ona nie tylko bogata w błonnik, który jest nam niezbędny do odpowiedniego funkcjonowania jelit, ale także w wartościowe białko i kwasy tłuszczowe omega-3.
Niedojrzały banan zawiera węglowodany, głównie skrobię odporną, która jest korzystna dla zdrowia jelit. Dostarcza również potasu, witaminy B6 i witaminy C.
Zapraszam po przepis i życzę Smacznego!
Czas przygotowania 15 minuty
Ilość porcji 2

Składniki
  

  • 300 ml napoju roślinnego, bezglutenowego u mnie owsiany
  • 5-6 łyż. płatków owsianych bezglutenowych
  • 1 banan
  • 1 łyż. nasion chia
  • 1 twarda gruszka
  • 2 łyż. syropu klonowego
  • sok z jednej pomarańczy
  • szczypta cynamonu, najlepiej cejlońskiego można pominąć

Przygotowanie
 

  • W niedużym garnku podgrzewamy mleko roślinne z dodatkiem pokrojonego na mniejsze kawałki banana.
  • Wsypujemy płatki owsiane i gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez minutę, często mieszając.
  • Dodajemy nasiona chia i gotujemy do momentu wchłonięcia się mleka.
  • Owsiankę wykładamy do miseczek i podajemy ze skarmelizowaną gruszką.

Owsianka chia z karmelizowaną gruszką.

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating