Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Płatki owsiane możemy zalać buraczkowym koktajlem i odstawić na noc. Rano do owsianki dodajemy tylko owoce i zabieramy ją ze sobą do pracy.

Owsianka buraczkowa z jeżynami

Owsianka buraczkowa z jeżynami

Owsianka buraczkowa z jeżynami to wyjątkowa wersja śniadaniowa z dodatkiem warzyw i owoców jednocześnie. Trzeba wiedzieć, że buraki rzadko uczulają, choć mogą dawać reakcje krzyżowe przy alergii na pyłki traw. Są bogate w błonnik, żelazo, kwas foliowy, potas, magnez, fosfor, witaminę C i witaminy z grupy B. Mają działanie przeciwnowotworowe. Niestety, zawierają duże ilości kwasu szczawiowego, dlatego przy ich spożyciu należy zadbać o podaż wapnia. Owsiankę polecam i zapewniam, że smak buraków nie jest mocno wyczuwalny. Życzę Smacznego! Jeżeli chcesz poznać więcej przepisów na zdrowe posiłki pełne sezonowych warzyw i owoców, zajrzyj do książek z serii “Mama Alergika Gotuje z dziećmi“.
Dla najmłodszych przygotowałam również MAGiczną edukacyjną książkę do kolorowania z naklejkami. Zabierz ją na wakacje, a z pewnością pomoże uniknąć nudy w podróży!
Czas przygotowania 15 minuty
Ilość porcji 2
Kalorie 296 kcal

Składniki
  

  • 1 upieczony lub ugotowany burak (ok. 100 g)
  • 1 jabłko lub brzoskwinia
  • 250 ml dowolnego napoju roślinnego
  • 7 łyżek płatków owsianych bezglutenowych górskich
  • 1 łyżka rodzynek opcjonalnie
  • syrop klonowy opcjonalnie
  • sok z cytryny opcjonalnie
  • jeżyny lub inne owoce opcjonalnie

Przygotowanie
 

  • Do kielicha blendera wkładamy upieczonego lub ugotowanego, obranego i pokrojonego buraka, dodajemy posiekane jabłko (bez skórki i gniazda nasiennego) oraz napój, blendujemy na gładki płyn.
  • Przelewamy do garnka, podgrzewamy, dodajemy płatki owsiane i rodzynki, gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, aż płatki zmiękną, a owsianka zgęstnieje, od czasu do czasu mieszamy.
  • Opcjonalnie polewamy syropem klonowym i sokiem z cytryny.
  • Podajemy z owocami (np. jeżynami).

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating