Owsianka buraczkowa z jeżynami
Owsianka buraczkowa z jeżynami to wyjątkowa wersja śniadaniowa z dodatkiem warzyw i owoców jednocześnie. Trzeba wiedzieć, że buraki rzadko uczulają, choć mogą dawać reakcje krzyżowe przy alergii na pyłki traw. Są bogate w błonnik, żelazo, kwas foliowy, potas, magnez, fosfor, witaminę C i witaminy z grupy B. Mają działanie przeciwnowotworowe. Niestety, zawierają duże ilości kwasu szczawiowego, dlatego przy ich spożyciu należy zadbać o podaż wapnia. Owsiankę polecam i zapewniam, że smak buraków nie jest mocno wyczuwalny. Życzę Smacznego! Jeżeli chcesz poznać więcej przepisów na zdrowe posiłki pełne sezonowych warzyw i owoców, zajrzyj do książek z serii “Mama Alergika Gotuje z dziećmi“.Dla najmłodszych przygotowałam również MAGiczną edukacyjną książkę do kolorowania z naklejkami. Zabierz ją na wakacje, a z pewnością pomoże uniknąć nudy w podróży!
Czas przygotowania 15 minuty min.
Ilość porcji 2
Kalorie 296 kcal
Składniki
- 1 upieczony lub ugotowany burak (ok. 100 g)
- 1 jabłko lub brzoskwinia
- 250 ml dowolnego napoju roślinnego
- 7 łyżek płatków owsianych bezglutenowych górskich
- 1 łyżka rodzynek opcjonalnie
- syrop klonowy opcjonalnie
- sok z cytryny opcjonalnie
- jeżyny lub inne owoce opcjonalnie
Przygotowanie
- Do kielicha blendera wkładamy upieczonego lub ugotowanego, obranego i pokrojonego buraka, dodajemy posiekane jabłko (bez skórki i gniazda nasiennego) oraz napój, blendujemy na gładki płyn.
- Przelewamy do garnka, podgrzewamy, dodajemy płatki owsiane i rodzynki, gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, aż płatki zmiękną, a owsianka zgęstnieje, od czasu do czasu mieszamy.
- Opcjonalnie polewamy syropem klonowym i sokiem z cytryny.
- Podajemy z owocami (np. jeżynami).