Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

  • Taką owsiankę można podać dzieciom po 2. roku życia.
  • Jest źródłem potasu, wapnia, żelaza, witamin A oraz D i witamin z grupy B.

Owsianka budyniowa z truskawkami

1 porcja, 398 kcal

Białko: 6,5g

Tłuszcze: 6,3g

Węglowodany: 76g

WW = 7,6

Błonnik: 6,7g

Potas: 357 mg

Wapń: 346 mg

Magnez: 105,5 mg

Żelazo: 3mg

Witamina A: 160 µg

Witamina D: 2,6 µg

Witamina B1: 0,3 mg

Witamina B2: 0,6 mg

Witamina B12: 1,6 µg

Witamina C: 28 mg

  • Truskawki często wywołują reakcje alergiczne u dzieci.

Owsianka budyniowa z truskawkami

Owsianka budyniowa z truskawkami

Czas przygotowania 15 minuty
Ilość porcji 1
Kalorie 398 kcal

Składniki
  

  • 5 łyżek płatków owsianych bezglutenowych górskich
  • 1 łyżka budyniu waniliowego bezglutenowego
  • 250 ml dowolnego napoju roślinnego

dodatkowo

  • kilka świeżych truskawek opcjonalnie
  • borówki opcjonalnie
  • syrop daktylowy opcjonalnie

Przygotowanie
 

  • Budyń rozprowadzamy w zimnym napoju, dodajemy płatki owsiane, gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając.
  • Gdy owsianka uzyska odpowiednią gęstość, przekładamy ją do miseczki i podajemy ze świeżymi owocami oraz syropem daktylowym.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating