Owsiane ciasto śniadaniowe
Ilość porcji 1 szt.
Składniki
- 100 g suszonych moreli niesiarkowanych
- 200 ml napoju jaglanego lub innego roślinnego
- 50 g mąki z tapioki lub 30 g mąki ziemniaczanej
- 50 g mąki kukurydzianej lub ryżowej
- 150 g płatków owsianych bezglutenowych drobnych
- 100 ml wegańskiej margaryny lub oleju roślinnego
- 1 łyżecz. ekstraktu waniliowego
- 50 ml świeżego soku z pomarańczy można z niego zrezygnować i zwiększyć ilość napoju
- 60 g banana ok. 1/2
- 1 łyżecz. proszku do pieczenia bez fosforanów
- 1/2 łyżecz. sody oczyszczonej
- szczypta soli morskiej
- 2 laski rabarbaru
- 1-2 łyż. syropu z agawy lub cukru trzcinowego
Przygotowanie
- Rabarbar myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki (u mnie wymierzone paski, tak aby po ułożeniu stanowiły promienie słoneczne), smarujemy syropem roślinnym lub oprószamy cukrem trzcinowym.
- Morele kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w niedużym rondelku i zalewamy mlekiem, odstawiamy na 15 minut.
- Napój podgrzewamy na średnim ogniu i jeśli morele są już miękkie zestawiamy, jeśli nie gotujemy 5 minut.
- Ciepły napój z morelami blendujemy na gładko, dodajemy pokrojonego banana i miksujemy razem.
- Dolewamy stopioną margarynę lub olej, ekstrakt z wanilii, sok z pomarańczy lub dodatkowy ciepły napój i miksujemy całość na gładko.
- Mąki, płatki, proszek do pieczenia i sodę umieszczamy w misce, mieszamy.
- Do suchych składników dolewamy mokre, miksujemy do ich połączenia się.
- Foremkę (u mnie 20 cm tortownica) smarujemy tłuszczem, wykładamy papierem do pieczenia.
- Nagrzewamy piekarnik do 170°C.
- Do przygotowanej foremki wlewamy ciasto, układamy laski rabarbaru, ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40 minut (u mnie termoobieg). Przed wyjęciem z piekarnika należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche w środku.
- Wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
- Kroimy dobrze wystudzone ciasto, podajemy na podwieczorek lub drugie śniadanie.