Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Ciasto jest trochę wilgotne. Jego konsystencja zależy od rodzaju mąki jakiej użyjesz oraz mleka. Bardziej wilgotne przy użyciu oleju.

Zamiast moreli można użyć rodzynki lub daktyle.

Owsiane ciasto śniadaniowe

Owsiane ciasto śniadaniowe

Ilość porcji 1 szt.

Składniki
  

  • 100 g suszonych moreli niesiarkowanych
  • 200 ml napoju jaglanego lub innego roślinnego
  • 50 g mąki z tapioki lub 30 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki kukurydzianej lub ryżowej
  • 150 g płatków owsianych bezglutenowych drobnych
  • 100 ml wegańskiej margaryny lub oleju roślinnego
  • 1 łyżecz. ekstraktu waniliowego
  • 50 ml świeżego soku z pomarańczy można z niego zrezygnować i zwiększyć ilość napoju
  • 60 g banana ok. 1/2
  • 1 łyżecz. proszku do pieczenia bez fosforanów
  • 1/2 łyżecz. sody oczyszczonej
  • szczypta soli morskiej
  • 2 laski rabarbaru
  • 1-2 łyż. syropu z agawy lub cukru trzcinowego

Przygotowanie
 

  • Rabarbar myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki (u mnie wymierzone paski, tak aby po ułożeniu stanowiły promienie słoneczne), smarujemy syropem roślinnym lub oprószamy cukrem trzcinowym.
  • Morele kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w niedużym rondelku i zalewamy mlekiem, odstawiamy na 15 minut.
  • Napój podgrzewamy na średnim ogniu i jeśli morele są już miękkie zestawiamy, jeśli nie gotujemy 5 minut.
  • Ciepły napój z morelami blendujemy na gładko, dodajemy pokrojonego banana i miksujemy razem.
  • Dolewamy stopioną margarynę lub olej, ekstrakt z wanilii, sok z pomarańczy lub dodatkowy ciepły napój i miksujemy całość na gładko.
  • Mąki, płatki, proszek do pieczenia i sodę umieszczamy w misce, mieszamy.
  • Do suchych składników dolewamy mokre, miksujemy do ich połączenia się.
  • Foremkę (u mnie 20 cm tortownica) smarujemy tłuszczem, wykładamy papierem do pieczenia.
  • Nagrzewamy piekarnik do 170°C.
  • Do przygotowanej foremki wlewamy ciasto, układamy laski rabarbaru, ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40 minut (u mnie termoobieg). Przed wyjęciem z piekarnika należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche w środku.
  • Wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Kroimy dobrze wystudzone ciasto, podajemy na podwieczorek lub drugie śniadanie.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating