Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Gęstość ciasta na oponki zależy od wilgotności dyni. W zależności od rodzaju dyni, ciasto będzie bardziej suche, mączyste lub wilgotne.

Gdy użyjemy dyni gotowanej, ciasto stanie się bardziej wilgotne.

Kolor oponek zależy również od rodzaju dyni, jedne gatunki są żółte inne bardziej pomarańczowe.

Ciasto możemy wykorzystać na przygotowanie chlebka dyniowego czy muffinek.

Do przygotowania chlebka użyjmy foremki nie większej niż 26 cm x 11 cm.

Do chlebka warto dodać kwaśną świeżą żurawinę, a do muffinek świeże maliny czy jagody.

foremka do donatów

kratka do studzenia

mikser

2 miski

waga kuchenna

 

Takie oponki, bez dodatku cukru, możemy podawać dzieciom już po 1 roku ich życia.

Dynia jest źródłem takich składników odżywczych jak: potas, wapń, fosfor, magnez czy żelazo. Warto ją dodawać do różnych posiłków.

 

 

Oponki są bogate w beta-karoten, dzięki zawartości dyni.

Jedna szklanka miąższu dyni zawiera 250% zalecanej dziennej dawki witaminy A.

 

dynia

siemię lniane

Oponki dyniowe bezglutenowe wegańskie

Oponki dyniowe

Oponki dyniowe przygotowałam z myślą o diecie 7 letniego Bartka, dla którego wyczarowałam indywidualne przepisy.
Z tego przepisu wyczarujesz także chlebek dyniowy i muffinki.
Zapraszam do poznania wskazówek pod przepisem.
A teraz już czas na dyniowe oponki.
Życzę Smacznego!
Czas przygotowania 15 minuty
Czas pieczenia 20 minuty
Czas całkowity 35 minuty
Ilość porcji 4 x 6 szt. o 6 cm średnicy

Sprzęt

  • foremka do donatów
  • 2 miski
  • mikser
  • waga

Składniki
  

mokre

  • 200 g puree z pieczonej dyni masłowej lub piżmowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można pominąć)
  • 75 ml oleju z pestek winogron lub innego uniwersalnego w smaku
  • 200 ml napoju jaglanego
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub sok z ½ cytryny

suche

  • 200 g mąki z sorgo lub gryczanej niepalonej
  • 100 g skrobi z tapioki lub innej np. kukurydzianej
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego złocistego (można pominąć)
  • 1 pełna łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia (bez fosforanów)
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50-75 g cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego (można pominąć)
  • szczypta soli

na lukier

  • 50 g zmielonego cukru trzcinowego
  • sok z cytryny

Przygotowanie
 

  • Napój roślinny łączymy z octem lub sokiem z cytryny, odstawiamy na 10 minut.
  • Do miski wkładamy upieczoną dynię, ekstrakt z wanilii, kwaśne mleko i olej, blendujemy na gładki płyn.
  • Mąkę przesiewamy do drugiej miski, dodajemy bezglutenowy proszek do pieczenia, sodę, siemię lniane, cukier, szczyptę soli, dokładnie mieszamy.
  • Mokre składniki przelewamy do suchych, miksujemy na mniejszych obrotach (ciasto ma być gęste lecz płynne, w razie konieczności dodajemy więcej napoju roślinnego).
  • Ciasto porcjami wykładamy do formy do donatów.
  • Nagrzewamy piekarnik do 180ºC w opcji z termoobiegiem.
  • Oponki pieczemy przez 15 minut.
  • Wyjmujemy na kratkę, studzimy.
  • W tym czasie przygotowujemy lukier cytrynowy, łączymy ze sobą cukier puder z sokiem z cytryny, dokładnie mieszamy.
  • Gotowe oponki zanurzamy z jednej strony w lukrze i układamy na kratce.

Dodatkowe informacje

Z przepisu na donaty, możemy upiec także zwykłe muffinki.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating